Eläkeiän nousu lisää kustannuksia

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Finanssialan keskusliiton johtaja Timo Silvola haluaa arvokeskustelua siitä, miten vanhuudenturvaa kehitetään.

Lakisääteisessä työeläkejärjestelmässä on noin 120 miljardia euroa ja yksityisessä varallisuudessa on yli 400 miljardia euroa. Silvolan mukaan meidän pitäisi luoda järjestelmiä, joilla ihminen voi tosiasiassa ottaa enemmän vastuuta vanhuudestaan ja esimerkiksi kustantaa itselleen lisäeläkkeen ollessaan jo eläkkeellä. Vastuu vanhuudenturvasta on sekä yksilöllä itsellään että yhteiskunnalla.

- Ei siinä ole mitään järkeä, että ihmisen omaisuus on suurimmillaan hänen kuolinpäivänä, Silvola toteaa.

Eläkeajan toimeentulo ei riipu ainoastaan eläkkeistä, vaan myös terveydenhoito- ja hoivapalveluista, Silvola muistuttaa. Lisääntyvä eläkeikä lisää erittäin paljon painetta yhteiskunnalle. Kustannukset maksaa aina se osa väestöstä, joka on kulloinkin työelämässä.

Hoitopalveluihin enemmän kuin eläketurvaan

- Nykypäivän kolmekymppinen elää kymmenen vuotta vanhemmaksi kuin hänen vanhempansa. Se merkitsee sitä, että hän tarvitsee eläkettä pidemmän ajan. Suuremmalla varmuudella tulee ne vuodet, jolloin hän tarvitsee terveydenhoidon ja hoivapalveluita paljon.

- Esimerkiksi 65-vuotias tarvitsee terveydenhoito ja hoivapalveluita suurin piirtein yhtä paljon kuin 55-vuotias. 85-vuotias eläkeläinen tarvitsee niitä jo niin paljon, että hoiva- ja terveydenhoitopalveluiden kustannus yhteiskunnalle on jo enemmän, kuin lakisääteisen eläketurvan kustannus, Silvola laskee.

Finanssialan keskusliiton johtajan mukaan eläkekeskustelussa on oleellisesti unohtunut se, että työelämästä siirrytään pois työkyvyttömyyden ja työttömyyden takia yhtä usein kuin vanhuuseläkkeelle.

(25.01.2010)

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Lue myös:

    Uusimmat