Eläinten tuontimääräykset tuntemattomia

Helsinki-Vantaan Lentokentän selliin joutuu eläin, jolla paperit eivät ole kunnossa.

Tullin haaviin jää vuosittain satakunta koiraa ja kissaa, jotka on tuotu Suomeen ilman voimassaolevia rokotuksia. Tullin mukaan ihmiset tietävät yhä yllättävän huonosti eläimien tuontivaatimukset EU-rajaa ylittäessä, mutta myös EU-maasta toiseen matkustaessa. Pahimmillaan tuontivaatimuksista poikkeaminen tarkoittaa lemmikin lopettamista.

– Tarkastetaan että paperit ovat kunnossa. Jos ne eivät ole kunnossa, niin koira joutuu selliin selvityksen ajaksi. Jos paperit eivät ole selvityksen jälkeenkään kunnossa, niin koira lähtee Suomesta siihen maahan mistä se on tullut. Toinen vaihtoehto on sitten tämä ikävin tapaus, eli eläin lopetetaan, kertoo tullitarkastaja Petri Asuinmaa Tullista.

Perheet tuovat lemmikkejä mukanaan

Paperitonta eläintä tuo ulkomailta Suomeen yleensä normaali perhe. Eläimiä tuovat myös muut matkustajat esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin. Salakuljetuksiakin tapahtuu.

– Usein on kuitenkin lapsiperhe kyseessä ja perheen oma koira. Lopettamispäätöstä ei kovin hyvällä oteta vastaan. Itkupurkaukset on aika yleisiä silloin ja koko perheen osalta, Asuinmaa sanoo.

Tulli valvoo erityisesti EU-maiden ulkopuolelta tuotuja eläimiä tartuntatautien, kuten vesikauhun takia. Eläinlääkärit taas valvovat EU-maiden välisiä eläinkuljetuksia. Esimerkiksi koira-, fretti- ja -kissakuljetuksissa lemmikkieläinpassi on pakollinen EU-maissa. Heisimatolääkitys, mikrosiru ja rokotukset on oltava kunnossa aina.

– Tiukat määräykset ovat tarpeellisia tartuntatautien takia. Silloin, kun se henkilökohtaisesti osuu jonkun matkustajan kohdalle, niin totta kai se koetaan turhan tiukkana. Ei heti ymmärretä asian vakavuutta, kuvailee tulliylitarkastaja Kirsi Taipale Tullista

Koirat usein paperittomia

Yleisin tullille jäävä lemmikki on koira. Eläimen kohtalo voi olla surkea, jos se ei täytä tiukkoja tuontivaatimuksia. Tullin sellissä eläin voi olla vain muutaman päivän, koska Suomesta puuttuu virallinen karanteeni. Tällöin eläin palautetaan lähtömaahansa tai lähimpään karanteeniin. Joskus edessä on lopettaminen.

– Onneksi Suomessa ei usein jouduta lopettamaan eläimiä. Lopettamispäätöksen saa eläimistä noin 5 prosenttia, Taipale kertoo.

Eläin kuljetetaan lopettamisen ja pakastamisen jälkeen tartuntatautivaaran takia ongelmajätelaitokselle.

Katso Johanna Laineen juttu (Kymmenen uutiset 5.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat