Mainos

Eläinsuojeluyhdistys: Anttila voisi tehdä enemmän eläinten hyvinvoinnin eteen

Julkisuuteen putkahtaa vähän väliä uutisia eläinten kaltoinkohteluista. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-LiisaAnttilan olisi mahdollista tehdä eläinten olojen eteen nykyistä enemmän. Tätä mieltä on Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

- Hän voisi tehdä ehdottomasti enemmän. Uudistuksia on tehty, joita hän muistaa mainita, mutta uudistukset ovat riittämättömiä, Ylisirniö lataa.

Helena Ylisirniön mukaan eläinsuojeluyhdistyksille tapaukset eläinten huonosta kohtelusta eivät ole mitään harvinaisia sattumuksia.

- Meidän valvojaverkoston kautta, niin tuotanto- kuin lemmikkieläinpuolellakin, tämä on valitettavasti arkea. Ihmiset kohtelevat eläimiään kaltoin ja valitettavasti viranomaiset eivät aina puutu asioihin. Olemme tienneet tämän jo kauan ja yrittäneet saada aikaan muutosta, Ylisirniö sanoo.

Anttilan ehdotukset tervetulleita

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila kertoo tämän päivän Kouvolan Sanomissa, että eläinsuojelulaki kaipaa uudistamista. Anttilan mielestä määräyksiä on syytä terävöittää, sillä lain tulkinnanvaraisuudet johtavat kirjaviin käytäntöihin eri puolilla maata.

Ylisirniön mielestä Anttilan pohdinnat ovat erittäin tervetulleita nyt, vaikkakin asioista on puhuttu jo vuosikausia.

- Ehdottomasti lain tulkinnanvaraisuus aiheuttaa epäreiluutta niin eläimille kuin eläinten omistajillekin, kun eläinlääkärinä on pakko tulkita lakia. Lain terävöittäminen olisi nyt ehdottoman tärkeää, painottaa Ylisirniö.

Ministeri sanoo Kouvolan Sanomissa myös kannattavansa eläinsuojelurikosten tekijöille ankarampia rangaistuksia. Nykyisin eläinrääkkäyksestä voidaan tuomita enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen, mutta yleensä rangaistukseksi tuomitaan sakkoja. Tästäkin Ylisirniö on Anttilan kanssa ehdottomasti samaa mieltä.

Valvonnassa suuria puutteita

Myös valvontajärjestelmässä nähdään puutteita. Valvontavastuu on nykyisin kunnilla, eikä ministeriöllä ole Anttilan mukaan käytännössä mahdollisuutta puuttua asioihin. Anttila ehdottaakin järjestelmän valtiollistamista. Ylisirniö on myös samaa mieltä Anttilan kanssa siitä, että valvonta ei toimi, sillä se on nykyään kuntien harteilla.

- Kuntien pitäisi nyt haluta hyödyntää esimerkiksi tätä tarjolla olevaa eläinsuojelueläinlääkärin palkkaamisen mahdollisuutta. Kunnillahan on nyt mahdollisuus palkata erillisiä eläinsuojelueläinlääkäreitä eli niiden palkkaamisessa päästäisiin jo pitkälle, Ylisirniö sanoo.

- Valvontapuolella on myös täysin riittämättömät resurssit. Sinne pitäisi saada ensinnäkin poliisit ymmärtämän, että he ovat eläinsuojeluviranomaisia. Heille pitäisi antaa enemmän eläinsuojelukoulutusta. Myös terveystarkastajat ovat eläinsuojeluviranomaisia, joten heidänkin pitäisi sitä työtä pystyä jollakin tavalla tekemään, Ylisirniö jatkaa.

Ylisirniön mielestä eläinsuojelulaissa on paljon harmaita kenttiä, porsaanreikiä ja tulkintoja, jotka pitäisi muuttaa selkeiksi.

- Itse eläinsuojelulaki on suhteellisen hyvä, mutta sitten sitä lähdetään vesittämään asetuksilla ja suosituksilla. Sinänsä hyvästä lähtökohdasta on saatu tulokseksi sillisalaatti. Jos me nämä ongelmat ratkaistaisiin, siinä olisi jo eläinsuojelulain osalta todella paljon hyvää.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.