Eläinsuojelurikosten rangaistukset saattavat tiukentua

Oikeusministeriö selvittää, pitäisikö eläinsuojelurikoksiin puuttua ankarammalla kädellä. Se on asettanut työryhmän pohtimaan eläinsuojelua koskevien rangaistussäännösten, eläintenpitokiellon sekä eläinten huostaanoton ja takavarikon tehostamista.

Työryhmän on määrä selvittää muun muassa sitä, pitäisikö rikoslakiin lisätä törkeää eläinsuojelurikosta koskeva tekomuoto ja olisiko eläintenpitokiellolle syytä säätää vähimmäispituus. Lisäksi työryhmän tulee tutkia, tarvitaanko Suomeen mahdollisesti eläintenpitokieltorekisteri. Työryhmän työn tulee valmistua ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä.

Eläinsuojelujärjestöt ovat vaatineet useissa puheenvuoroissa eläinsuojeluvalvonnan tehostamista ja ankarampia seuraamuksia eläinsuojelurikoksista.

Tilastot kertovat, että poliisin tietoon tulleet eläinsuojelurikokset ovat lisääntyneet. Tuomioistuimet tuomitsevat eläinten huonosta kohtelusta aiempaa useammin, ja eläintenpitokieltojakin määrätään entistä enemmän. Määrällisesti luvut ovat kuitenkin pieniä, ja käytännössä eläintenpitokieltojen valvonta ontuu.

Eläinsuojelurikoksesta langetetut rangaistukset ovat usein lieviä. Yleensä teosta lankeaa päiväsakkoja, vaikka lain mukaan rikoksesta voidaan tuomita jopa kaksi vuotta vankeutta.

Esimerkiksi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö on todennut helmikuussa STT:lle antamassaan haastattelussa, että kaikkein kiireellisintä olisi saada syyttäjät ja tuomioistuimet ymmärtämään, että olemassa olevan rangaistusasteikon yläpäätäkin voi käyttää.

Eläinsuojeluasiat tulevat usein esille talouksissa, joissa on muitakin hankaluuksia, kuten työttömyyttä sekä päihde- ja lastensuojeluongelmia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat