Eläinrasvat lisäävät riskiä sairastua Alzheimerin tautiin

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Suomessa arvioidaan olevan runsaat 70 000 Alzheimer-potilasta.

Tuore Kuopion yliopiston tutkimus osoittaa, että runsas eläinrasvojen käyttö lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Aivoihin kertyy tyydyttyneistä eli niin sanotuista kovista rasvoista beta-amyloidi-nimistä proteiinia, jonka havaittiin tuhoavan aivojen hermosoluja ja siten edesauttavan Alzheimerin tautia.

Dosentti Miia Kivipellon mukaan esimerkiksi voista ja maidosta saatavia kovia rasvoja kannattaisi vähentää viimeistään keski-iässä. Hän kehottaa korvaamaan voin kevytmargariinilla sekä käyttämään oliivi- ja rypsiöljyä. Myös kala on suositeltavaa ravintoa.

Tutkimus pohjautuu Pohjois-Karjala-projektiin. Tutkimuksessa seurattiin parin vuosikymmenen ajan noin 1500 ihmisen ravintotottumuksia Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Suomessa arvioidaan olevan runsaat 70 000 Alzheimer-potilasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat