Eläinrääkkääjille odotettu vuosikausia kovempia rangaistuksia

Suomessa eläinrääkkääjät ovat päässeet vähällä.

Epäiltyjen rikollisten valvonta on ollut vaikeaa ja raaoistakin rikoksista on selvinnyt sakoilla tai muutaman kuukauden ehdollisella vankeustuomiolla.

Eläinsuojeluvalvonnasta vastaava Evira sekä eläinsuojelujärjestöt ovat ajaneet eläinsuojelulakiin uudistusta jo vuosia.

Törkeistä eläinsuojelurikoksista jopa neljä vuotta vankeutta

Tällä hetkellä rikoslaissa on lueteltu ainoastaan eläinsuojelurikos ja lievä eläinsuojelurikos, josta enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Tulevaisuudessa törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomitaan, jos rikos on tehty erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, rikoksen kohteena on huomattavan suuri määrä eläimiä tai jos rikoksella tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä ja eläinsuojelurikos on myös kokonaisuudessaan arvosteltuna törkeä.

Rangaistusaseikko olisi vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Hallituksen esityksen toteutuessa Tuija Brax uskoo, että törkeän teon tunnusmerkistön täyttäviä rikoksia voi tulla ilmi jopa kymmeniä vuodessa.

- Toisaalta toivomme, että tällä on ennaltaehkäisevä vaikutus. Että uudistus poistaisi kokonaan suunnitelmat esimerkiksi koiratappeluiden tai muiden järjestämisestä Suomessa.

- Tämä tulee ihan varmasti tehostamaan eläintenpitokiellon valvontaa. Tällä hetkellä tiedon saaminen on ollut vähintäänkin haasteellista, sanoo eläinten terveys- ja hyvinvointiyksikön johtaja Jaana Mikkola.

- Kaikki käräjäoikeudet eivät tähän mennessä ole muistaneet näitä eläintenpitokieltotuomioita edes meille lähettää. Nyt meidän niin kutsuttu eläintenpitokieltorekisteri on mappi, jossa on meille toimitettuja tuomiolauselmia.

Myös eläinsuojeluliitto Animaliassa lakiuudistusta tervehditään ilolla. Järjestön toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara kuitenkin toivoo, että tuomioistuimet tarttuisivat mahdollisuuteen langettaa eläinrääkkäyksestä ankarampia tuomioita.

- Automaattisesti lakikaan ei voi sitä määrätä, kuinka tuomioistuimet jatkossa toimivat. Mutta tämä on ainakin signaali oikeaan suuntaan.

Eläintenpitokieltoja on tähän mennessä hyödynnetty suhteellisen harvoin: alioikeudet määräävät noin 50 eläintenpitokieltoa vuodessa.

Kiellot ovat myös lyhyitä verrattuna muihin pohjoismaihin. Lakiuudistuksen myötä eläintenpitokiellon minimikesto olisi vuosi. Eläintenpitokielto voidaan myös määrätä elinikäiseksi erittäin julmissa rikoksissa.

- Tämä on askel oikeaan suuntaan. Eläintenpitokielto auttaa nimen omaan eläimiä itseään. Se estää nimenomaan sen, että niillä ihmisillä, joilla on ongelmia eläintenpidon suhteen, ei voi olla eläimiä, Animalian Tuomivaara toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat