Mainos

Eläinlääketieteellisen siirtokustannukset arvioitu

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtämisestä Kuopioon tai Helsingin Viikkiin on tehty loppusummaltaan lähes yhtäsuuret laskelmat. Kuopiossa hinnaksi on saatu 140 miljoonaa, Helsingissä 150 miljoonaa markkaa.

Hevonen aitauksessa

Eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta kilpailevat Helsingin ja Kuopion yliopistot ovat arvioineet tiedekunnan tarvitsemien uudisrakennusten ja korjausten hinnan omilla kampuksillaan. Helsingin yliopisto arvioi tiedekuntansa siirtämisen Viikkiin maksavan rakennus- ja peruskorjauskuluineen 150 miljoonaa markkaa. Tästä 110 miljoonaa markkaa saataisiin Helsingin kaupungilta kauppahintana tiedekunnan nykyisestä tontista, jonka kaupunki käyttäisi asuntorakentamiseen.

Kuopion yliopisto puolestaan arvioi, että tiedekunnan tarvitsemien tilojen rakentaminen Helsingin sijasta Kuopioon maksaisi hieman yli 140 Mmk. Kuopion kaupunki on tarjoutunut lainaamaan valtiolle 80-110 miljoonaa markkaa tiedekunnan muuttoa varten. Molemmat luvut on laskettu ilman arvonlisäveroja.

Opetusministeriön näkemyksen mukaan yliopistojen laskelmat eivät kuitenkaan ole sellaisenaan vertailukelpoisia, joten päätöksiä asiasta tehdään vasta tarkistettujen lukujen perusteella. Rakennuskustannuksiksi pääkaupunkiseudulla Helsingin yliopisto on arvioinut 9000 mk neliöltä. Kuopion yliopisto käyttää laskelmassaan Valtion kiinteistölaitoksesta saamaansa hintaa 6700 mk.

Helsingin yliopisto pitäisi rakennuskustannukset kurissa käyttämällä hyödyksi Viikkiin jo rakennettuja tiloja ja yhdistelemällä eri tiedekuntien opetusta. Myös Kuopion yliopisto voisi hyödyntää nykyisiä tilojaan, ja lisäksi eläinlääketieteellisen tiedekunnan suureläintoiminta sijoitettaisiin Siilijärven puolelle toimintansa lopettaneen Harjamäen sairaalan tiloihin. Tällä haavaa eläinlääketieteen suureläinklinikka on Mäntsälässä.

Helsingin yliopisto huomauttaa omassa selvityksessään, että tiloja on vasta peruskorjattu. Yliopiston mukaan eläinlääketieteellisen tarpeet on myös varta vasten otettu huomioon Viikkiin hiljattain rakennetuissa tiloissa. Helsingin yliopisto kertoo sopineensa keväällä 1998 opetusministeriön tulosneuvotteluissa, että tiedekunnan siirtoa Viikkiin aletaan suunnitella. Pääministeri Paavo Lipponen toi kilpailevan vaihtoehdon eli Kuopioon siirtämisen julkisuuteen parin viikon takaisessa puheessaan. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.