Mainos

Eläinlääkärit vaativat lisäresursseja tarttuvien tautien vastustamiseen

Eläinlääkäriliiton mielestä tarttuvien eläintautien vastustus ei Suomessa ole uskottavalla tasolla. Liitto on valmis jopa kieltämään jäseniltään vapaaehtoiseen valmiusjärjestelmään osallistumisen, jos maa- ja metsätalousministeriö ei korjaa tilannetta.

Kotieläintiloilla esiintyvien tarttuvien eläintautien vastustus on erikoistilanteissa pitkälti virkaeläinlääkäreiden vapaaehtoisuuden varassa. Käytännössä lääninhallitukset ovat kouluttaneet virkaeläinlääkäreitä suoriutumaan muiden tehtäviensä ohella myös uhkaavista tarttuvien tautien epidemioista.

-Paikallistasolla järjestelmä ei ole asianmukaisella tasolla, ja maa- ja metsätalousministeriön pitäisi puuttua tilanteeseen. Toiminnalta puuttuu lainsäädäntö eikä siihen ole satsattu riittävästi resursseja, korosti Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Ari-Matti Pyyhtiä Eläinlääkäripäivillä Helsingissä tänään.

Järjestelmän käytännön epäkohtina liitto pitää esimerkiksi sitä, että vapaaehtoiseen torjuntatyöhön osallistuvilla eläinlääkäreillä ei ole vakuutussuojaa tapaturmatilanteessa. -Lisäksi tarttuvan taudin vastustamiseen osallistuvat eläinlääkärit joutuvat hoitamaan normaalit työtehtävänsä iltaisin ja öisin. Näin kävi muun muassa BSE-tapauksen yhteydessä, Pyyhtiä muistutti.

Tuskin kelpaa komissiollekaan

Eläinlääkäreiden valmiustoiminta on yleistynyt EU-aikana, mutta Pyyhtiä arvelee, että Suomen järjestelmä ei ole unioninkaan näkökulmasta uskottavalla pohjalla. -Asia noussee esiin ensi keväänä, kun komissio tarkastaa Suomen suunnitelmat suu- ja sorkkataudin torjunnassa. Vapaaehtoisuuteen perustuva valmiussuunnittelu tuskin kuulostaa riittävältä, Pyyhtiä arveli.

Eläinlääkäriliitto on valmis kieltämään jäseniltään vapaaehtoiseen järjestelmään osallistumisen, jos maa- ja metsätalousministeriö ei korjaa tilannetta. -Tämä uhittelu koskee vain tilanteeseen valmistautumista, ei varsinaista tarttuvan taudin torjuntatilannetta. Jos maassa leviää vaarallinen tarttuva tauti, eläinlääkärit ovat tietysti valmiita lähtemään töihin vaikka suoraan joulupöydästä, Pyyhtiä lievensi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.