Mainos

Eläinkuljetusten valvonta tehostuu

Nyt voi pienistä rikkomuksista saada sakot jo tien päällä. Vuoden alusta voimaan tullut laki helpotta poliisin ja eläinsuojeluviranomaisten yhteistyötä entisestäänkin.

Esimerkiksi Oulun läänissä aiotaan jo kevään aikana järjestää eläinkuljetusten suurratsioita. Tämä tapahtuu yhteistyössä liikkuvan poliisin, kihlakuntien poliisilaitosten ja eläinsuojeluviranomaisten kanssa.

-Liikennettä valvovan poliisin avuksi on luotu järjestelmä, jossa poliisi apua tarvitessaan tavoittaa päivystävän eläinlääkärin puhelimitse ympäri vuorokauden, ylikonstaapeli Jyrki Haapala Oulun liikkuvasta poliisista kertoo.

Haapalan mielestä poliisi on odottanut uutta lakia todella hartaasti. Vanha laki kun oli aivan liian kankea: pienimmätkin epäkohdat jouduttiin viemään eteenpäin syyttäjälaitoksen kautta. Nyt poliisi pääsee puuttumaan lieviin tapauksiin hetimiten. Haapala kuitenkin tähdentää, että sakon tuovat eläinsuojelurikkomukset tulevat kysymykseen vain hyvin lievissä tapauksissa. Jos eläimille aiheutetaan tuskaa tai eläin on kuljetuksen aikana vähänkään vahingoittunut joko huolimattomuuden tai tahallisen piittaamattomuuden vuoksi, silloin asia on rikos ja menee syyttäjän harkintaan.

-Sakolla käsiteltävästä eläinsuojelurikkomuksesta on esimerkkinä tapaus, jossa hevonen joutuu kuljetuksen aikana olemaan niska köyryssä. Uusien säännösten mukaan suorana seisovan hevosen pään päältä pitää löytyä tilaa kymmenen senttiä.

Samoin sakon paikka on silloin, kun kuormasta löytyy esineitä, jotka voivat olla vaaraksi eläimelle. Astetta tätä vakavammaksi eli eläinsuojelurikokseksi välinpitämättömyys muuttuu sen sijaan silloin, kun hevonen vahingoittuu irtonaisista esineistä. Haapalan mukaan eläinkuljetuksissa paljastuu räikeitäkin rikkomuksia vuosittain. Hän myöntää, että kuljetusten valvonta on tähän saakka ollut liian vähäistä. -Haluamme saada valvonnan nyt aiempaa juohevammaksi ja selvemmäksi. Tehostamme samalla henkilöstön koulutusta, Haapala lupaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.