Eläinkokeiden vastustajat työllistivät poliisia Karttulassa

Poliisi otti kiinni parikymmentä mielenosoittajaa, jotka osallistuivat tänään Karttulassa järjestettyyn eläinkokeiden vastaiseen mielenosoitukseen.

Poliisi puuttui tapahtumien kulkuun, kun mielenosoittajat pyrkivät sisälle Kuopion yliopiston koe-eläinkeskukseen. Välikohtauksessa loukkaantui lievästi ainakin yksi mielenosoittaja.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen järjestämä noin 130 ihmisen mielenosoitus alkoi iltapäivällä Kuopion torilta, josta joukko siirtyi busseilla Karttulaan. Karttulassa mielenosoittajat kiipesivät laitoksen aidalle. Poliisi esti nuorten etenemisen ja otti osan heistä kiinni.

Kello 17:n aikoihin tilanne oli poliisin mukaan jo rauhallinen. Aineellisia vahinkoja ei tiettävästi syntynyt. Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuopiolaisen puuhanaisen Ulla Helimon mukaan koe-eläimiksi kasvatettavien koirien vapautusyritys oli symbolinen.

Karttulan laitoksessa kasvatetaan kaikki Suomessa eläinkokeissa käytettävät koirat.

Johtaja kiistää huonon kohtelun

Kuopion yliopiston koe-eläinkeskuksen johtaja Timo Nevalainen kiistää hölynpölynä väitteet, joiden mukaan koe-eläimiksi kasvatettavia koiria ja muita eläimiä kohdeltaisiin huonosti Karttulassa.

Nevalaisen mukaan eläimillä on keskuksessa paremmat tilat ja virikkeellisemmät olot kuin useimmilla kotikoirilla, jotka viedään yleensä ulos pari kertaa päivässä talutushihnassa.

-Koiria ei pidetä täällä huvin vuoksi. Jos koe-eläimiä käytetään, ne on määräysten mukaan kasvatettava siihen tarkoitukseen. Karttulassa kasvatetaan vuodessa 100-200 koiraa yliopistojen ja muiden tutkimuslaitosten käyttöön. Keskuksessa ei tehdä eläinkokeita.

Koiria on käytetty hyvin moniin tarkoituksiin, mm. luustotutkimuksiin ja lääketestauksiin, myös penikkatautirokotteiden testauksiin.

-Ihmisen elinodotuksissa on saatu tällä vuosisadalla aikaan 20 vuoden pidentyminen paljolti koe-eläinten ansiosta. Paljon on saatu aikaan myös lemmikkieläinten ja muiden eläinten osalta.

Nevalaisen mukaan koe-eläimiä tarvitaan edelleen uusien tautien tutkimukseen ja terveydenhuollon kehittämiseen. Sivutuotteena saadaan paljon tietoa mm. koirien ja kissojen hoidosta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat