Eläinhieroja Mariannen asiakas julkaisi humoristisen kuvan "työnaisen käsistä" – takana viisi hierottua hevosasiakasta

Hevos- ja koirahieroja Marianne Saari kertoi MTV Uutisille hevoshierojan arjestaan. Saaren asiakas jakoi somessa hauskan kuvan Saaren käsistä hierontapäivän päätteeksi: vaikka kädet oli pesty jo kahteen kertaan, ne olivat yhä ruskeanharmaat. Kuvan yhteydessä olikin humoristinen saateteksti: työnaisen kädet.

Porissa asuva Saari kertoo, että kyseisen käsikuvan päivänä hän oli juuri hieronut viisi asiakasta – sinä päivänä viisi ratsastuskoulun ratsuhevosta. Hieronta vie yleensä noin tunnin yhden asiakkaan kohdalla.

– Eläimet suhtautuvat hierontaan yleensä hyvin positiivisesti, mutta tuntia pidempään ne eivät yleensä jaksa olla paikallaan, eivät hevoset eivätkä koirat, Saari kuvaa.

Saari tarjoaa hieronnan lisäksi hevosille ja koirille akupunktiota ja kranioksaaliterapiaa. Erikoisin eteen tullut hierottava asiakas on ollut aikuinen minipossu, mutta työtarjousta harkittuaan Saari päätti pitäytyä hevosten ja koirien hieronnassa. 

– En mennyt hieromaan possusta mureaa, koska suutari pysyköön lestissään, Saari vitsailee. 

Saari hieroo koiria ja hevosia

Saari kertoo, että talven ja syksyn kylmyyden tullen hevos- ja koirahierojalle tulee enemmän uusia asiakkaita. Kylmä sää saa sekä koirat että hevoset kipeytymään. Koiria Saaren asiakkaista on noin kolmasosa.

– Koira-asiakkaat ovat viime aikoina lisääntyneet. Etenkin työkoirat ja harrastekoirat tulevat jo rutiinilla hierontaan. Myös jalostuksesta tulleet ongelmat usein helpottuvat hierojalla: koirilla on selkärankaongelmia, lonkkaongelmia tai jopa iho-ongelmia.

Saaren mukaan vastaanotolle tulee kaiken rotuisia koiria, esimerkiksi saksanpaimenkoiria, kultaisianoutajia ja mäyräkoiria. Kaikki kasvaisetasiakkaat eivät ole erityisen kipeitä, vaan hieronta on ennaltaehkäisevää.

Poikkeava käytös voi olla merkki

Mistä tietää, että oma koira tarvitsee hierontaa?

Saaren mukaan koiran terveydentilan muutokset ovat merkkejä, jotka saattavat kertoa hieronnan tarpeesta.

– Kaikki sellainen muuttunut, normaalista poikkeava käytös voi olla merkki hieronnan tarpeesta. Liikkeet voivat esimerkiksi alkaa peitsaamaan tai koira voi ontua. Toisaalta kipeälle koiralle maistuu huonosti ruoka tai koira ei haluakaan lähteä lenkille, Saari kuvaa.

Saari tekee yhteistyötä eläinlääkärien kanssa: jos hieroja epäilee, että koira tai hevonen tarvitsisi eläinlääkäriä, hän vinkkaa hyväksi tietämänsä eläinlääkärin asiakkaalle.

Saaren tuntemat eläinlääkärit puolestaan saattavat suositella Saaren hierontaa asiakkailleen, jos huomaavat hierojalle olevan tarvetta.

"Työnaisen" kädet, selkä ja kyynärpäät ovat kovilla

Saaren mukaan hieronta on fyysistä ja asiakkaita on oltava paljon, jotta hieronnalla voi elättää itsensä. Koirahieronnassa Saarella kipeytyy selkä. Hevosia hieroessa selän lisäksi kyynärpäät ja käsien ja ranteiden nivelet ovat kovilla.

Työasennotkin ovat haastavia: hevosia esimerkiksi hierotaan usein kädet ylhäällä.

Lisäksi kipeät eläinasiakkaat voivat joskus olla myös haastavia: kipeän koiran kanssa voi tulla esimerkiksi purruksi.

Hevosille voi tulla puolestaan esimerkiksi vetopaniikki hieronnan aikana: riimunnarulla sidotulle hevoselle voi tulla ahdistus paikallaan olemisesta ja kiinniolemisesta ja se voi alkaa kiskoa itseään irti.

Sellaisessa mielentilassa olevan hevosen lähellä hierojan on oltava varuillaan, ettei jää eläimen alle.

– Työ edellyttää hyvää eläintenlukutaitoa: pitää etsiä se kynnys, missä eläin vielä sietää hieronnan. Hieronnan tulee tehdä makeankipeää: hieronta pitää ikään kuin saada myytyä hevoselle tai koiralle. Todella harvoin hieronta täytyy lopettaa kesken. Joskus joku koira-asiakas on kyllä purrutkin ja hevonen potkaissut, Saari kertoo. 

Omistajat ovat "personal trainereita"

Eläintuntemuksen tuntemuksen lisäksi eläinhierojan on oltava niin sanotusti eläinihmisihminen.

– Kommunikaatio eläimen omistajan kanssa on melkeinpä tärkein informaatio eläimen oireista ennen hierontaa: omistajat ovat tavallaan eläinten personal trainereita. Omistaja on nähnyt eläimen oireet läheltä, Saari kertoo.

– Tässä työssä täytyy olla asiakaspalveluhenkinen, Saari summaa.

Niin eläinten kuin ihmistenkin kohdalla.

Video: Helsingin poliisin huhtikuun työntekijä oli tänä vuonna Poke-hevonen: 

 

Lue myös:

    Uusimmat