Mainos

Eläinaktivistit ihmisoikeuksien mittareina Suomessa

Eläinaktivistit näyttävät olevan Suomessa mittari, jolla kansalaisten ihmisoikeuksien toteutumista testataan. Eläinaktivistien ilmaisu- ja kokoontumisvapauksia on rajoitettu, todetaan Kansainvälisen Helsinki-liiton IHF:n vuosiraportissa 1998. Raportti julkistettiin tänään Helsingissä.
-Ilmaisu- ja kokoontumisvapauksien tehokkuutta testataan juuri poikkeustilanteissa, ja ongelmat näkyvät aina marginaaliryhmien kautta, tutkija Juhani Kortteinen sanoo.

Kansainvälisen Helsinki-liiton Suomen ryhmän puheenjohtaja Kalevi Suomela toteaa, että Suomessa tapahtuu ihmisoikeusrikkomuksia, vaikka maa on oikeusvaltio.

IHF valvoo ihmisoikeussitoumuksien toteutumista ETY-järjestön osanottajamaissa. IHF:llä on 34 Helsinki-komiteaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Järjestön lähes 300-sivuiseen vuosiraporttiin on koottu runsaasti esimerkkejä ihmisoikeusrikkomuksista eri maista.

Kohteina eläinaktivistit

Tutkija Juhani Kortteisen mukaan on huolestuttavaa, että eläinaktivistien lentolehtiset ovat joutuneet laittomaan ennakkosensuuriin useiksi kuukausiksi, eikä mikään viranomainen ole puuttunut poliisin toimintaan. Ennakkosensuuripäätös kumottiin myöhemmin.
-Jos estetään pienten kansalaisjärjestöjen vapaata tiedonvälitystä, on vaarana, että ne alkavat käyttää yhä järeämpiä keinoja, tutkija Juhani Kortteinen sanoo. Kortteisen mukaan eläinaktivistien mielenosoituksia on myös siirrelty turkisliikkeiden edustalta läheisiin puistoihin, vaikka mielenosoitukset ovat sujuneet pääosin rauhallisesti. Kortteinen korostaa, että kokoontumisvapaus on turvattava myös marginaalisille ryhmille.

Suomalaisten ihmisoikeuksien toteutumista ehkäisee käytäntö, jossa hävinnyt puoli maksaa voittajan oikeudenkäyntikulut. Tämä estää tehokkaasti kansalaisia käymästä oikeutta valtiota vastaan. Kortteinen kaipaa sisäministeri Jan-Erik Enestamilta kannanottoa virkamiehen ilmaisuvapauden laajuuteen. Kortteinen viittaa tapaukseen, jossa joensuulainen poliisi joutui kurinpitotoimien kohteeksi arvosteltuaan virkatovereitaan julkisesti.
-Jos virkamiehen ilmaisuvapautta tulkitaan näin ahtaasti, sillä viestitetään, että vaikeuksia tulee, jos suut eivät pysy supussa, Kortteinen toteaa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.