Mainos

Eläinaktivistien syytteet rikoskomisariota vastaan hylättiin

Mustasaaren käräjäoikeus on hylännyt eläinaktivistien syytteet Närpiön poliisilaitoksella työskentelevää rikoskomisariota vastaan. Rikoskomisariota syytettiin virkasalaisuuden rikkomisesta, kun hän tunnisti videolta mieltään osoittaneita eläinaktivisteja ja luovutti heidän henkilötietonsa yksityishenkilölle.

Oikeudenkäynti liittyi eläinaktivistien toimiin muotitalo Halosta vastaan vuonna 2005. Joukko turkisten vastustajia osoitti mieltään muotitalon toimitusjohtajan kodin edustalla Helsingissä. Johtaja koki mielenosoitukset häiritsevinä ja hän otti yhteyttä rikoskomisarioon, joka johti tuohon aikaan laittoman eläinaktivismin vastaista poliisiyksikköä.

Rikoskomisario neuvoi toimitusjohtajaa videoimaan aktivistit, jotta heidät voitaisiin tunnistaa rikosilmoitusta varten. Johtaja tekikin näin ja lähetti videot rikoskomisariolle.

Asianomistajina jutussa oli kaikkiaan yhdeksän eläinaktivistia, joiden nimet, henkilötunnukset ja osoitteet rikoskomisario luovutti toimitusjohtajalle. Toimitusjohtaja teki tunnistuksen perusteella aktivisteista rikosilmoituksen elokuussa 2005.

Käräjäoikeuden mukaan rikoskomisarion toiminta ei ollut tahallista, ja oikeus piti tekoa muutoinkin vähäisenä. Tällä perusteella se hylkäsi syytteen ja määräsi valtion maksamaan syytetyn oikeudenkäyntikulut, runsaat 4600 euroa.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja Daniel Alle'n jätti eriävän mielipiteensä ratkaisusta. Hänen mielestään rikoskomisario olisi pitänyt tuomita sakkoihin varomattomuudesta.

Käräjätuomari muistutti yhden videolta tehdyn tunnistuksen olleen virheellinen. Tämän seurauksena yksi täysin ulkopuolinen ihminen joutui epäillyksi ja hänestä tehtiin rikosilmoitus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.