Mainos

Eläimet valtaavat Ateneumin

Ypäjän Hevosopiston suomenhevosia, taidejäniksiä lasten oppaina ja yli 350 eläinaiheista taideteosta. Tätä tarjoaa suuri eläinaiheinen näyttely Ateneumissa koko kevään.

Suurnäyttely esittelee uutta ja vanhaa eläinaiheista taidetta ja kertoo, kuinka kuvataiteilijat ovat lähestyneet eläinaiheita eri vuosisatojen aikana. Nähtäville tulee teoksia 180 taiteilijalta. Teoksista valtaosa on peräisin Valtion taidemuseon eli Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista.

Merkittäviä teoksia on saatu lainaksi myös muista taidemuseoista sekä yksityisiltä ja suoraan kuvataiteilijoilta. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja valokuvia, eli valikoituja teoksia 1500-luvulta nykypäivään.

Eläimet ovat yksi länsimaisen taiteen pysyvimpiä aiheita. Näyttelyn monipuoliset teemat valottavat eläinten roolien muuntumista vuosisatojen aikana ja tarjoavat taustaa nykyiselle ihmisen ja eläimen tasa-arvoistuvalle suhteelle. Teemallisuuden myötä nyt voidaan esitellä museoiden kokoelmien harvemmin nähtyjä osia.

Eläimiä jopa pääsalissa ja portaissa

Eläimet valtaavat Ateneumin salit ja porrashallin suurina laumoina. Museon pääsalikin on annettu teemanäyttelyn käyttöön, nyt ensimmäistä kertaa.

Näyttelyarkkitehtuuri tukee tarinallista kokonaisuutta. Kävijä johdatetaan aluksi kolmen elementin läpi, vedestä maalle ja ilmaan. Seuraavaksi vastaan tulevat yhtäältä paratiisillinen rinnakkaiselo, toisaalta julma olemassaolon taistelu. Sitten ihminen astuu kuvaan mukaan, hoitaa karjaa ja metsästää.

Ihmisen kesyttämille koirille ja kissoille on omistettu näyttelyssä omat salinsa, samoin hevosille. Sirkuksen ja härkätaisteluareenan kautta siirrytään mytologisia eläimiä kuvaaviin teoksiin ja lopulta päädytään unen ja sadun maailmaan, jossa mielikuvitus lähtee lentoon mm. Taideteollisen korkeakoulun kanssa yhteistyössä suunnitellussa Satumetsässä-kokonaisuudessa.

Näyttelyä täydentää oheisohjelma. Avajaisviikonlopun lauantaina 17.2. vietetään Hevospäivää, jolloin Ypäjän Hevosopiston suomenhevoset tulevat Ateneumin puistikkoon.

Veikeät taidejänikset johdattavat pienet museovieraat näyttelyyn lauantaisin, ja Luonnontieteellisen museon oppaat vastaavat koko perheen luonnontiedeopastuksista. Lapset ja aikuiset yhdessä voivat osallistua lauantaisin työpajoihin.

Ateneum-salin monitaiteellinen ohjelmisto tarjoaa kriittisiäkin näkökulmia eläinteemoihin mm. perjantai-iltojen Elukka-klubeissa.

 • Tästä pääset suoraan Ateneumin omille kotisivuille

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.