Mainos

Elääkö 50 eurolla viikon?

Ruuan hinnan laskusta on odotettu helpotusta päivittäismenoihin, mutta halvemmat hinnat eivät tunnu vielä ainakaan vähävaraisten kukkarossa. Radio Novan aamujuontajat testaavat omassa taloustempauksessaan, riittääkö 50 euroa viikon hankintoihin.

Yhä useampi suomalainen joutuu selviämään työttömyyslukujen noustessa yhä vähemmällä rahalla.

Peruspäivärahan suuruus ilman korotuksia on noin 551 euroa bruttona kuukaudessa. Päivässä peruspäiväraha on 25,63 euroa, ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa.

Peruspäiväraha on veronalaista tuloa. Siitä tehdään 20 prosentin ennakonpidätys. Etuuskäsittelijä Teija Toikka Helsingin kaupungin sosiaaliviraston eteläiseltä sosiaaliasemalta Kallion toimipisteestä laskee, että käteen jää noin 410,08 euroa kahdeksikymmeneksi päiväksi.

Yksinasuvan työttömän tai yksinhuoltajan vähimmäistoimeentulorajan perusosa on 417,45 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi otetaan huomioon menoina ”kohtuulliset asumiskulut”, kuten vuokra, sähkölasku ja kotivakuutus.

Toikan mukaan perusosalla on maksettava paitsi ruuat myös muun muassa vaatteet, puhelinlaskut, internetin käyttö, matkamenot, tv-lupamaksut ja sanomalehdet tilausmaksut.

– Elämä minimitoimeentulolla on niukkaa. Esimerkiksi ruuan hinnan lasku ei näy meillä täällä. Kaikki, jotka ostavat ruokaa, kyllä tietävät, että kallista se joka tapauksessa on, Toikka toteaa.

Radio Novan aamujuontajat testaavat taloustaitonsa

Radio Novan juontajat Kimmo Vehviläinen ja Minna Kuukka panevat uuden vuoden kunniaksi talousosaamisensa testiin. He pyrkivät todistamaan eilen alkaneessa Fiksua Taloutta -tempauksessaan, että ”elämässä tärkeintä eivät ole suuret tulot vaan kohtuulliset menot.”

Vehviläisen ja Kuukan on tarkoitus elää kolme viikkoa 150 eurolla. Rahan on riitettävä paitsi ruokaan myös muihin henkilökohtaisiin kuluihin, kuten bensaan, vessapapereihin, pesuaineisiin, tupakkaan ja juhlimiseen. Laskuja tuolla summalla ei tarvitse maksaa.

”Käytän kaiken, mitä tienaan”

Kimmo Vehviläinen kertoo olevansa itse huoleton shoppailija.

– Katson aika vähän hintoja, kun teen ostoksia. Jos ostan vaikka leipää, en mieti, miten paljon se maksaa. Olen muutenkin perustuhlaavainen ihminen ja tosi huono säästämään. Käytännössä menee kaikki, minkä tienaan, olipa se miten paljon tahansa.

– Nyt jo – ja tätä on nyt yksi päivä takana – olemme Minnan kanssa sitä mieltä, että summa ei tule riittämään. Päivässä pitäisi pärjätä noin kahdeksalla eurolla, ja minulla meni eilen jo 14,50 euroa. Tänään minun pitää kotimatkalla vielä tankata auto, ja on kaikenlaista suurempaakin menoa. Nyt ainoa kysymys onkin, miten pitkälle 150 euroa riittää, viikoksi vai kahdeksi.

"Kympillä saa paljon ruokaa"

Vaikka elämisen kalleus on hämmästyttänyt Vehviläistä, vastaan on tullut myös myönteisiä yllätyksiä.

– Positiivinen yllätys oli eilen kaupassa käydessä, kuinka paljon saan tavaraa kympillä. Tuli sellainen olo, että kyllähän sitä aika vähällä pärjää. Lisäksi kun kerroimme tempauksesta tänään radiossa, saimme hirveästi tekstareita ihmisiltä, jotka elättävät nelihenkistä perhettä samalla summalla, jolla me yritämme pärjätä yksinämme.

– Ostin itse esimerkiksi kaupasta maksalaatikkoa, joka on valmiseines. Seuraava vaihe, johon minunkin pitää siirtyä viikon sisällä, on ruuan tekeminen perusraaka-aineista, kuten perunasta ja tarjousjauhelihasta. Parilla–kolmella eurolla voi rakentaa päivittäisen aterian. Jos tekee samalla ison satsin, viiden päivän ruuat saa 10–15 eurolla.

Radio Novan aamujuontajien Kimmo Vehviläisen ja Minna Kuukan talouden pitoa seurataan Aamun Radiossa arkisin klo 8.40. Aihetta seurataan myös MTV:n verkkouutisissa kysymällä Minna ja Kimmon kokemuksia kerran viikossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.