Elä satavuotiaaksi! Vanhukset paljastavat pitkän iän salat

Yhdysvaltalainen, vanhenemista tutkiva Gerontology Research Group ylläpitää listaa maailman vanhimmista ihmisistä. 6.3. tutkimus päivitti maailmassa olevan tällä hetkellä vain kourallinen yli 110-vuotiasta vanhusta.

Nämä yli satavuotiaat supervanhukset paljastavat nyt pitkän ikänsä salaisuuden.

Hatsue Ono, Japani (Syntynyt 31.10.1898)

Hatsue syntyi vuonna 1898 Japanin koillisrannikolle, josta hän muutti aikuisiällä Hokkaidoon, Japanin toiseksi suurimmalle saarelle. Hokkaidossa Ono onkin elellyt aina tähän päivään saakka. Hokkaido on tunnettu mereneläviä pursuavasta ruokavaliostaan joka puolestaan on täynnä terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahappojen tiedetään auttavan muun muassa sydän-ja verisuonitauteihin, sekä ehkäisevän syöpää ja dementiaa. Lieneekö merellinen ruokavalio siis tämän japanilaisrouvan pitkän iän salaisuus?

Mamie Rearden, Yhdysvallat (Syntynyt 7.9.1898)

Mamie Rearden on maailman vanhin tummaihoinen ihminen. Tämä yhdentoista lapsen äiti on edelleen hyvässä kunnossa, huolimatta kerääntyneistä 113:sta ikävuodestaan. Rearden uskoo pitkän ikänsä salaisuuden olevan kunnioituksessa muita ihmisiä kohtaan.

– Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Pidä huoli vain omista asioistasi ja elä hyvää, puhdasta elämää, niin luoja palkitsee sinut, Rearden on kommentoinut elämänasennettaan Augusta Chroniclelle.

Marie-Thérèse Bardet, Ranska (Syntynyt 2.6.1898)

Tämän ranskalaisrouvan jo 90-vuotiaaksi kasvanut poika Leon on kommentoinut äitinsä pitkää ikää ranskalaismedialle. Poika kertoo ettei hänen äitinsä ole koskaan tupakoinut, eikä koskaan nauttinut alkoholia tai muitakaan virvoitusjuomia kuin vettä. Nyt rouva Bardet elelee vanhainkodissa ja valmistautuu juhlimaan 114. syntymäpäiväänsä kesäkuussa.

Kame Nakamura, Japani ( Syntynyt 8.3.1898)

Kame Nakamura on Japanin kolmanneksi vanhin ihminen. 114-vuotias vanharouva elelee Okinawassa, pienellä saarella Kiinan ja Filippiinien välissä. Okinawassa asuu harvinaisen paljon yli satavuotiaksi eläneitä ihmisiä, kenties siksi monet uskovat, että Okinawalaiset ovat löytäneet ikuisen nuoruuden salaisuuden. Paikallinen ruokavalio on vähäkalorinen ja koostuu oliiviöljystä, hedelmistä, vihanneksista ja jyvistä. Okinawalaisia pidetään myös harvinaisen aktiivisina ja liikkuvaisina ihmisinä.

Leila Denmark, Yhdysvallat (Syntynyt 1.2.1898)

Lastenlääkärinä työskennellyt Leila Denmark oli myös mukana kehittämässä rokotetta hinkuyskään. 103 vuotias rouva uskoo terveiden elämäntapojen auttaneen häntä myös elämään pitkään. Denmark sanookin kieltäytyvänsä roskaruoasta ja sokerista, ja juovansa janojuomana ainoastaan vettä. Pitkän iän todelliseksi salaisuudeksi Denmark mainitsee kuitenkin huumorintajun ja usein nauramisen.

Jiroemon Kimura, Japani (Syntynyt 19.4.1897)

Huhtikuussa 115 vuotta täyttävä Japanilainen Jiroemon Kimura on maailman vanhin mies. Kiotosta kotoisin oleva Kimura selviytyi vuonna 1927 7.6 magnitudin maanjäristyksestä, joka tappoi yli 3000 ihmistä. 40 vuotta postinjakajana työskennellyt Kimura itse uskoo pitkän ikänsä johtuvan hänen noudattamastaan terveellisestä ruokavaliosta sekä postinjakajan työstä, jonka myötä hän on elämänsa aikana liikkunut paljon.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja