El Niñon vaikutuksia tutkitaan Andeilla 6 kilometrin korkeudessa

El Niño-ilmiö lämmittää parhaillaan Tyyntä valtamerta ja muuttaa säätiloja eri puolilla maailmaa. Tutkijat koettavat selvittää, miten El Niño toimii ja mitä vaikutuksia sillä on ilmastoomme.

Tutkijan työ saattaa välillä olla todella työlästä. Massachusettsin yliopiston tutkijat kiipeävät kerran vuodessa lähes 6 kilometrin korkeuteen Perun Andeille ja kaivavat sääaseman esiin pahimmillaan kolme metriä paksun lumikerroksen alta.

Sääasema on ollut käytössä vuodesta 2003 ja sen tehtävänä on mitata El Niño-sääilmiön vaikutusta jäätikköön.

– Täällä voimme seurata muutoksen suuntaa ja nähdä, lämpeneekö vai kylmeneekö tässä korkeudessa. Havaitsemme myös muutokset lämpötiloissa ja kosteudessa. Se mitä, tapahtuu täällä Quelccayan jäätiköllä, kuvastaa muutosta, joka tapahtuu muualla maailmassa, selittää vanhempi tutkija Douglas Hardy Massachusettsin yliopistosta.

El Niño huipussaan loppuvuodesta

Sääasemalla mitataan lämpötilaa, kosteutta, auringon säteilyn määrää, infrapunasäteilyä, tuulen nopeutta ja suuntaa, sademäärää ja ilmanpainetta.

Tutkijat toivovat, että mittaustulokset auttaisivat ymmärtämään paremmin juuri nytkin käynnissä olevan El Niñon vaikutuksia.

– Kansainvälisten ennusteiden mukaan El Niño saavuttaa huippunsa joulukuussa. Jos niin käy ja nykyiset olosuhteet jatkuvat vuoden loppuun, seurauksena on voimakkaita sateita erityisesti Perun pohjoisosissa, ennakoi meteorologi Juan Carlos Bazo Perun ilmasto- ja vesikeskuksesta (National Meteorology and Hydrology Service of Peru).

Vaikutuksia ympäri maailmaa

El Niño on Tyynellämerellä päiväntasaajan tienoilla muutaman vuoden välein esiintyvä ilmiö, joka muuttaa virtauksia. Seurauksena on meren pintaveden lämpeneminen. Itäisen Tyynenmeren vesi voi olla jopa neljä astetta tavanomaista lämpimämpää. Tämä merkitsee voimakkaita sateita ja myrskyjä Amerikan länsirannikolle. Samaan aikaan Australia ja Kaakkois-Aasia voivat kärsiä rajusta kuivuudesta.

– El Niño johtuu Tyynenmeren pintaveden lämpötiloista, jotka taas ovat yhteydessä lämpötiloihin Andeilla, Boliviassa ja Perussa. Tyypillisesti, kun Tyynenmeren pintalämpötilat ovat korkeat - kuten ne ovat El Niñon aikana - Andien vuoristossa on lämmintä ja vähäsateista, kuvailee Douglas Hardy.

Peru on yksi ilmastonmuutoksesta pahiten kärsiviä maita. Viime vuosikymmeninä jäätiköt ovat kutistuneet huomattavasti. Se on aiheuttanut vesipulaa ja vaikeuttanut ruuantuotantoa. Ilmaston lämpeneminen uhkaa hävittää Andien trooppiset jäätiköt kokonaan 20 vuodessa, ennustaa Maailmanpankin raportti.

 

Lue myös:

    Uusimmat