Mainos

El Greco esittäytyy Ateenassa ja valkokankaalla

Elokuvaohjaajan mukaan taiteilija El Greco vaikuttaa Kreikassa kaikkialla - siitä huolimatta, että taiteilija maalasi näyttelyssä nähtävät työt 400 vuotta sitten.

El Grecona tunnetun taitelijan Domenikos Theotopouloksen uraa ja teoksia esittelevä näyttely on avattu tänään kykladisen kulttuurin museossa Ateenassa. Näyttely sisältää hänen tunnettuja teoksiaan, esimerkiksi "St Francis in ecstasy" (kuvassa esillä Puolassa vuonna 2004).

Ateenan näyttelyssä nähdään kreikkalaissyntyisen El Grecon laajaa tuotantoa hänen Espanjan-vuosiltaan. Taiteilija asui Espanjassa vuosina 1577-1614. Näyttely kokoaa peräti 45 El Grecon öljymaalausta ja muita teoksia museoista ja kokoelmista ympäri Eurooppaa.

Kreetan yliopiston historian professorin Nikos Hatzinikolaoun mukaan El Greco on yksi aikakautensa merkittävimmistä taiteilijoista - siitä huolimatta, että hänen töitään pidettiin aikanaan huonon maun osoituksena.

Näyttelyssä on mukana myös elokuva El Grecon elämästä. Sen on ohjannut kreetalainen Iannis Smaragdis. Työ oli Smaragdikselle mieluinen ja luonnollinen, sillä hänen mukaansa El Greco vaikutti häneen lapsuudessaan kaikkialla.

Smaragdiksen mukaan elokuvan pohjimmainen aihe sisältyy sen alaotsikkoon "Voiko pimeys voittaa valon?", ja juoni kertoo Domenikos Theotopouloksen kamppailusta päästäkseen keskustelemaan Jumalan kanssa. Lopulta hän joutuu kiistoihin Espanjan inkvisition kanssa.

Elokuvan tuottaja Eleni Smaragdi sanoo halunneensa tuoda kauniit kohteet katsojaa lähelle. Näyttelyssä nähdään elokuvan puvustusta, taiteilijan väripaletteja sekä myös elokuvassa käytettyjä väärennöksiä El Grecon maalauksista.

Espanjan kuningatar Sofia sekä Kreikan pääministeri Costas Karamanlis kunnioittavat virallisia avajaisia tänään läsnäolollaan. Kuningatar Sofia nähtiin myös El Greco -elokuvan maanantaisessa ensiesityksessä. Paikallisiin elokuvateattereihin elokuva on tulossa huomenna.

Taidenäyttely on avoinna tammikuun 5. päivään saakka. Yhdeksän maalausta tosin palautetaan marraskuun lopulla Pradoon.

(MTV3-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.