Mainos

Ekstaasituomiot lievenivät hovioikeudessa

Helsingin hovioikeus on lieventänyt osaa tuomioista huumejutussa, jossa nuoret naiset ja miehet saivat ankaria rangaistuksia ekstaasin ja muiden huumeiden levittämisestä.

Jutun päätekijänä tuomittiin vantaalainen 29-vuotias mies, jonka kuuden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistus ei pudonnut hovioikeudessa. Tuomio tuli yli 15 000 ekstaasitabletista, noin 13 kilosta hasista ja noin kilosta amfetamiinia.

Sen sijaan hovioikeus pudotti kolmen muun keskeisen tekijän käräjäoikeudessa saamia tuomioita. Tuusulalaisen 20-vuotiaan naisen rangaistus putosi vuodella viiteen ja puoleen vuoteen vankeutta.

Muutamalla kuukaudella alenivat helsinkiläisten 22-vuotiaiden miesten tuomiot. Toinen heistä sai hovioikeudessa neljä vuotta ja toinen kolme ja puoli vuotta vankeutta. Hovioikeus sovelsi heihin rikoslain mukaisia lieventämisperusteita. Huumausaineiden myynti oli laajamittaista, mutta se ei perustunut pitkäaikaiseen suunnitteluun tai valmisteluun.

Kuvio toimi niin, että 29-vuotias mies hankki huumeet virolaiselta myyjältä, johon hän oli tutustunut vankilassa. Hän varastoi huumeet vuokraamaansa teollisuushalliin Siuntiossa ja myi ne edelleen tuntemilleen ostajille Helsingissä, Karjaalla ja muualla Uudellamaalla.

Oikeudessa nuoret kertoivat, kuinka omasta ja kavereiden käytöstä alkanut huumekauppa riistäytyi vähän kerrallaan käsistä. Esimerkiksi nainen kertoi elättäneensä itsensä loppuaikoina yksinomaan myymällä huumeita 20-30-vuotiaille ostajille. Nainen itse osti aineet velaksi ja myi eteenpäin 10-100 ekstaasitabletin erissä. Huumeista saadut rahat kuluivat vuokriin ja palkaksi muille henkilöille.

Toinen nuorista miehistä puolestaan ajautui sanojensa mukaan huumeympyröihin armeijan jälkeisessä rahapulassa ja työttömyydessä. Myös toinen nuori mies perusteli aloittaneensa toiminnan "bisnespohjalta", koska hänellä ei ollut muita tuloja. Nelikon lisäksi jutussa tuomittiin useita muita parikymppisiä nuoria erimittaisiin vankeusrangaistuksiin, mutta heidän tuomionsa eivät juuri muuttuneet hovioikeudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.