Eksotiikkaa muurien sisällä: Historia näkyy vankilahotellissa

Katajanokan vankilan tiloihin valmistui vuonna 2007 Best Western Premier Hotel Katajanokka. Hotellin myyntipäällikkö Pirjo Nurmi kertoo rakennusurakan olleen haastava mutta palkitseva.

Kun Katajanokan vankila lopetti toimintansa vuonna 2002, sen tiloihin päätettiin rakentaa hotelli.

– Hotelliksi muuttaminen oli tavallaan loogista, koska rakennuksella oli jo pitkä historia majoittajana, ja siinä oli valmiiksi asuintiloja. Muutokset ja modernisointi vaativat kuitenkin paljon työtä, Pirjo Nurmi sanoo.

Entiseen vankilaan muun muassa vedettiin vesiputket ja viemärit, sillä vankila-aikaan selleissä ei ollut juoksevaa vettä. Koska rakennus on osittain Museoviraston suojelema, muutokset olivat haasteellisia toteuttaa.

– Vesijohdot, viemäröinti, ilmastointiputket ja kaikki mahdolliset kaapelit piilotettiin paksujen kiviseinien sisään. Sellien puoli metriä paksuja väliseiniä kaadettiin, jotta huoneista saatiin isompia, Nurmi kertoo.

Historia näkyy edelleen

Hotellissa rakennuksen vankilahistoria näkyy monella tapaa. Ulkopuolella huomion kiinnittää muuri, joka on yhä ennallaan. Philadelphia-mallin mukaan rakennetun vankilan ristinmuoto on säilytetty.

Sisällä hotellin avoin keskushalli huokuu historiaa. Kapeat puukäytävät ja vanhat rautaiset portaat ovat klassinen näkymä.

Historia näyttäytyy myös ravintolasalissa, jonka punatiilisissä seinissä on Nurmen mukaan tiettyä rosoisuutta.

– Kaltereiden paikat näkyvät yhä, onpa muutama sellinovi jätetty paikoilleenkin. Lisäksi olemme säilyttäneet eristyssellin, jota vieraat voivat käydä katsomassa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja