Mainos

EKPJ:n verkosto valvoo euron siirtymäviikonloppua

Euroopan keskuspankkijärjestelmän EKPJ:n valmistelut euroon siirtymistä varten ovat loppusuoralla. Vuodenvaihteessa euromaiden keskuspankit seuraavat tiiviisti rahamarkkinoiden toimintaa, jotta tietotekniikan takkuilu ei häiritsisi yhteisen rahapolitiikan käynnistysvaihetta.

Suomen Pankissa eurosiirtymää vahtii viikonlopun yli muutaman kymmenen hengen ryhmä, joka koostuu lähinnä teknisen tietojenkäsittelypuolen ammattilaisista. Lisäksi paikalla ovat yhteyshenkilöt, jotka pitävät yhteyttä EKP:hen ja pankkeihin siltä varalta, että jotain ongelmia ilmenee. -Johtokuntakin on tietysti siirtymäviikonlopun ajan valmiudessa ja tavoitettavissa siltä varalta, että jotain nopeaa päätöksentekoa vaativia ongelmia kaikesta huolimatta ilmenisi, samoin osastopäälliköt, ekonomisti Hannele Kuosmanen sanoo. Euroopan keskuspankkijärjestelmä on organisoinut verkoston, joka hoitaa vastaavaa valvontaa kaikissa keskeisissä rahoitusjärjestelmän osissa eri Euromaissa. Kuosmanen pitää hyvin epätodennäköisenä, että eurosiirtymä aiheuttaisi ainakaan Suomessa mitään vaikeuksia.

-Meillä on niin pienet systeemit ja tarvittaessa on totuttu toimimaan myös varajärjestelmillä, niin että yllätyksiä tuskin tulee. Pankeissa ja arvopaperimarkkinoilla eurovalmistelut ovat edenneet hyvin ja kaiken pitäisi olla kunnossa. Isommissa euromaissa järjestelmät ovat suurempia jos niissä tulee ongelmia, ne ovat merkittävämpiä myös koko euroalueen rahapolitiikan kannalta, hän huomauttaa. Myös koko euroalueella sekä pankit, pörssit, arvopaperijärjestelmä että keskuspankit ovat kuitenkin viilanneet tietojärjestelmiään eurokuntoon pitkin syksyä niin perusteellisesti, että kaiken pitäisi olla kunnossa. Kuosmasen mukaan EKPJ:ssä on ollut myös koko euroalueen testejä, joissa kaikki keskuspankit ovat vuorollaan olleet mukana.

Torstai-iltapäivästä maanantaiaamuun

Siirtymäviikonloppu alkaa iltapäivällä torstaina 31.12., kun euron muuntokurssit euromaiden kansallisia valuuttoja vastaan ilmoitetaan. Se päättyy maanantaiaamuna 4.1, kun rahoitusmarkkinat avautuvat. Suuri osa pankki- ja rahoitusjärjestelmän euroon siirtymisen edellyttämistä lopullisista muunto-operaatioista keskittyy näihin muutamaan päivään. EKP:n neuvosto on asettanut siirtymäviikonloppua varten komitean, johon kuuluu asiantuntijoita EKP:stä ja euromaiden kansallisista keskuspankeista. Komitea on määritellyt yhteiseen rahaan siirtymisen ratkaisevat vaiheet eli etapit, joiden aikataulun mukaista toteutumista on seurattu tarkasti syksyn aikana. Komitea seuraa myös pankki- ja rahoitussektorin ydinryhmän eurovalmistelujen etenemistä, mm. sitä, että maksu- ja selvitysjärjestelmät sekä arvopaperi- ja tiedonantojärjestelmät on trimmattu eurokuntoon. Kansalliset keskuspankit taas valvovat vastaavasti kunkin maan rahoitusmarkkinoiden ydinryhmään kuuluvia pankkeja, arvopaperikeskuksia ja muita laitoksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.