Mainos

EKP piti ohjauskoron odotetusti ennallaan

EKP:n päätös johtuu Yhdysvaltojen asuntoluottokriisistä, jonka aiheuttama myllerrys ei ole vieläkään laantunut markkinoilla. EKP:n odotetaan kuitenkin nostavan ohjauskorkoa lähikuukausien aikana.

Euroopan keskuspankki on päättänyt odotetusti pitää rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa ennallaan tasan neljässä prosentissa. Vielä pari viikkoa sitten markkinoilla uskottiin yleisesti EKP:n nostavan ohjauskorkoa. Odotukset kuitenkin kääntyivät, kun Yhdysvaltojen asuntoluottokriisin aiheuttama myrsky ei ole ottanut laantuakseen finanssimarkkinoilla.

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet totesi tänään, että finanssimarkkinoiden heilunta viime viikkoina on lisännyt epävarmuutta euroalueen talouden vireestä. Hänen mukaansa keskuspankki seuraa tiiviisti finanssimarkkinoiden kehitystä.

Markkinaheilunnasta huolimatta inflaatioriskit ovat edelleen tarkasti EKP:n seurannassa. Trichet'n puheessa vilahtelivat niin energiaan kuin palkkoihinkin liittyvät inflaatioriskit. Selvää vihjettä mahdollisesta tulevasta ohjauskoron nostosta tai sen ajoituksesta Trichet ei kuitenkaan antanut.

Markkinoilla on odotettu, että mikäli finanssimarkkinoiden myrsky rauhoittuu EKP nostaa ohjauskorkoa lähikuukausien aikana nykyisestä neljästä prosentista 4,25 prosenttiin.

- Tulkitsin sitä puhetta niin, että EKP:llä on ilmeinen halu ja aikomus ainakin kerran vielä nostaa ohjauskorkoa, kunhan tämä markkina vähän normalisoituu ja kunhan EKP saa vähän enemmän tietoa siitä, missä talous tällä hetkellä oikein menee, Osuuspankkikeskuksen pääekonomisti Timo Lindholm arvioi.

EKP pumppasi taas rahaa markkinoille

Asuntoluottokriisi on näkynyt korkeina laineina myös rahamarkkinoilla.

Euroopan keskuspankki on muiden keskuspankkien tapaan pyrkinyt rauhoittamaan rahamarkkinoiden tilannetta pumppaamalla markkinoille lisää rahaa. Pienen tauon jälkeen EKP tarttui tänään jälleen tähän aseeseen. Keskuspankki lainasi pankeille yliyön-rahaa reilut 42 miljardia euroa.

Kun asuntomarkkinat Yhdysvalloissa ovat jäähtyneet, arvopapereiksi paketoidut subprime-asuntolainat ovat alkaneet aiheuttaa luottotappioita rahastoille ja pankeille ympäri maailmaa. Rahamarkkinoiden heilunta on johtunut siitä, että markkinoilla pähkäillään subprime-lainoihin liittyvien tappioiden suuruutta. Pankit ovat olleet varovaisia lainamaan rahaa toisilleen, kun ne ovat pelänneet minkälaisia luurankoja kelläkin voi olla vielä kaapissa. Tämä on uhannut aiheuttaa likviditeetin puutetta markkinoilla.

Euriborit kivunneet vauhdilla

Euroalueen rahamarkkinoiden viitekorot euriborit ovat kivunneet viime viikkoina vauhdilla. Tänään asuntolainoissa yleisesti viitekorkona käytettävä 12 kuukauden euribor oli 4,78 prosentissa. Kolmen kuukauden euriborikin kieppui 4,75 prosentissa.

Euroopan keskuspankin ohjauskorko ohjaa pitkälle myös vuoden euriborin kehitystä. Nyt 12 kuukauden euriboria on kuitenkin nostanut markkinoiden epävarmuus. Vuoden euriborin uskotaan laskevan lähemmäs ohjauskorkoa, kunhan Yhdysvaltojen asuntoluottokriisin vaikutuksista saadaan lisää tietoa.

Kuvan pitäisi tarkentua lokakuussa, kun pankit julkaisevat osavuosikatsauksensa ja nähdään minkälaisia kolhuja ne oikeasti ovat saaneet asuntolainakriisistä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.