EKP piti korot ennallaan

Euroopan keskuspankki jätti keskeisen ohjauskorkonsa ennalleen kolmeen prosenttiin tänään pitämässään kokouksessa. Asiasta ilmoitti keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa.

EKP:n neuvosto jätti ennalleen myös kaksi muuta ohjauskorkoaan: talletuskorko säilyy kahdessa prosentissa ja antolainauskorko 4,5 prosentissa. Korot pysyvät ennallaan ainakin seuraavat kaksi viikkoa. Korkoja käytetään keskuspankin ja liikepankkien välisessä rahaliikenteessä eikä niillä ole suoranaista vaikutusta tavallisten kuluttajien lainakorkoihin.

EKP:n neuvostoon kuuluvat yhdentoista euroalueen maan keskuspankkien pääjohtajat sekä EKP:n johtokunnan jäsenet. Neuvoston suomalaisjäsenet ovat Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala ja EKP:n johtokunnan jäsen Sirkka Hämäläinen.

Vanhalan mukaan neuvosto tarkasteli tuttuun tapaan euroalueen hintavakautta ja muita ajankohtaisia talousnäkymiä. -Ei ilmennyt mitään aihetta rahapoliittisiin muutoksiin, mutta tilannetta arvioidaan kahden viikon välein, Vanhala sanoi. Poliitikkojen etunenässä Saksan valtiovarainministeri Oskar Lafontaine on vaatinut korkotason laskemista talouden elvyttämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi.

-Olen kuullut Lafontainen pitävän enemmän ääntä mediassa kuin suorassa kontaktissa hänen kanssaan, Duisenberg lohkaisi. Duisenberg huomautti, että euroalueella taloudellinen aktiivisuus näyttää hidastuneen ja samoin elinkeinoelämän odotukset ovat madaltuneet. Hänen mukaansa myös taantumariskejä on olemassa.

Analyytikot arvioivat jo aiemmin, että neuvosto on todennäköisesti huolissaan myös koronlaskun vaikutuksesta euroon. Tammikuun alusta euro on heikentynyt suhteessa Yhdysvaltain dollariin lähes kymmenen prosenttia. Pääjohtaja Duisenberg sanoi, ettei hän ole huolissaan euron nykytasosta. Hän huomautti, että aihetta huoleen on, jos euron kurssi muuttuu äkisti valuuttamarkkinoilla.

Duisenberg: Ei deflaatiovaaraa

Wim Duisenberg sanoi tänään myös, että pankin neuvoston mielestä euroalueella ei ole deflaatiovaaraa eli hinnat alkaisivat laskea.

Duisenbergin mukaan neuvosto pohti asiaa pitkään ja tuli siihen tulokseen, ettei euroalueella ole merkkejä deflaatiosta. Rahamarkkinoilla on pohdittu deflaatiovaaraa koko alkuvuoden, kun euroalueen ydinmaissa eli lähinnä Saksassa ja Ranskassa kuluttajahinnat ovat alentuneet.
(STT- Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat