Mainos

EKP piti korot ennallaan

Euroopan keskuspankki ei hätkähtänyt USA:n korkopäätöksestä ja piti korot ennallaan.

Euroopan keskuspankki ei ottanut paineita Yhdysvaltain edellisillan korkopäätöksestä. Ensi kerran 12-jäsenisenä kokouksen pitänyt EKP:n neuvosto päätti vielä pitää korkotason ennallaan. Tällä hetkellä palavaa syytä korkojen nostoon ei ollut, koska euron kurssi on vahvistunut, öljyn hinta alentunut ja liikkeellä olevan rahamäärän kasvu on pysynyt kurissa.

Keskuspankkiirit arvioivat myös, että euromaiden talous on kyllin vahva kestääkseen mahdollisesta öljyn hinnannoususta ja Yhdysvaltain taloustaantumasta aiheutuvan alavireen.

Jos Yhdysvaltain keskuspankki jatkaa koronalennuksia, paineet kasvavat samaan suuntaan Euroopassakin. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat ekonomistit arvioivat, että EKP:n paineet alentaa korkoja kasvavat jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Yleisin veikkaus oli 25 korkopisteen alennus. Ekonomistit eivät kuitenkaan yleisesti usko, että EKP ottaisi koronlaskun asialistalle jo tammi-maaliskuussa, vaikka keskustelua asiasta varmasti käydään.

EKP:n perusrahoitusoperaatioiden koron alaraja on edelleen 4,75 prosenttia. Keskuspankin pankeille myöntämien maksuvalmiusluottojen korko pysyi 5,75 prosentissa ja pankkien keskuspankkitalletuksista saama korko puolestaan on 3,75 prosenttia.

Euromaiden korkoihin ei muutoksia

EKP ei eilen Yhdysvaltain korkopäätöksen jälkeen kommentoinut asiaa. Pankin pääjohtaja Wim Duisenberg totesi kuitenkin viime viikolla saksalaisen Börsen Zeitung -lehden haastattelussa, että euroalueen korkotaso pysyy jonkin aikaa ennallaan. Euroopassa korkotason alentaminen ei nyt ollut niin perusteltua kuin Yhdysvalloissa, koska Euroopassa ei ole näkyvissä samankaltaista talouskasvun hidastumista kuin Atlantin takana.

Viime vuonna kuluttajahintojen nousua kiihdyttänyt öljyn hinta on laskenut. Tuoreimpien tilastojen mukaan myös liikkeellä olevan rahamäärän kasvu on supistunut. Sekin vähentää inflaatioriskiä. Lisäksi yhteisvaluutta euro on vahvistunut suhteessa Yhdysvaltain dollariin. EKP:n korkopäätöksen jälkeen euro vahvistui suhteessa dollariin, mutta jäi noin puolen sentin päähän päivän ylimmästä tasostaan.

Korkotasosta päättävä Euroopan keskuspankin neuvosto piti torstaina puhelinkokouksen. Neuvostoon kuuluvat kaikkien euromaiden keskuspankkien pääjohtajat sekä EKP:n johtokunta. Nyt kokoukseen osallistui ensimmäistä kertaa myös vuoden alussa yhteisvaluutta-alueeseen liittyneen Kreikan keskuspankin pääjohtaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.