EKP piti korot ennallaan

Euroopan keskuspankki säilytti tänään odotusten mukaisesti ohjauskorkonsa 3,25 prosentissa. Korko on pysynyt muuttumattomana marraskuusta asti.

Euroopan keskuspankki päätti tänään pitää euroalueen rahamarkkinoiden ohjauskoron ennallaan 3,25 prosentissa. Euroalueen talous ohitti suhdannekehityksen pohjan viime vuoden lopulla, ja alkuvuoden aikana tulleet tiedot ovat vahvistaneet arvioita kasvun vauhdittumisesta loppuvuonna, sanoi pääjohtaja Willem Duisenberg EKP:n johtokunnan kokouksen jälkeen Frankfurtissa.

Keskuspankin päätös oli markkinaodotusten mukainen. Ekonomistit ovat arvioineet, että EKP:n ohjauskorko ei enää alene, vaan kääntyy myöhemmin nousuun taloudellisen kasvun vauhdittuessa euroalueella. Euroalueen inflaatiokehitys on Duisenbergin mukaan ollut ennakkoarvioiden mukaista. Laaja rahamäärä on kuitenkin kasvanut tuntuvasti EKP:n tavoitteita nopeammin ja inflaatio hidastunut arvioitua vähemmän. Hintavakauteen ei Duisenbergin mukaan kuitenkaan vielä kohdistu uhkia. Laajan rahamäärän kolmen kuukauden keskikasvu hidastui helmikuussa 7,8 prosenttiin, kun se tammikuussa oli 8,0 prosenttia.

Kasvu heijastaa EKP:n mukaan edelleen poikkeustekijöitä ja viime vuoden epävarmassa tilanteessa tapahtunutta siirtymää käteisvarojen pitoon. Rahamäärän kasvu on EKP:n mukaan hidastunut selvästi alkuvuonna. Toistaiseksi laajan rahan kasvu ei vaaranna hintavakautta. Euroalueen runsas likviditeetti voi kuitenkin nousta ongelmaksi, kun talouskasvu alkaa vauhdittua, varoitti Duisenberg.

Inflaatio on Duisenbergin mukaan viime kuukausina ollut jonkin verran korkeampi kuin viime vuoden lopulla arvioitiin. Ennakkotietojen mukaan hintojen nousu nopeutui maaliskuussa 2,5 prosenttiin. Keskeinen tekijä oli raakaöljyn kallistuminen, joka jatkuessaan voi nostaa koko vuoden inflaatiota. EKP arvioi edelleen, että inflaatio hidastuu tulevina kuukausina alle 2 prosenttiin, mutta ei niin paljon kuin ennakkoon arvioitiin.

Talouskasvun vauhdittumista tukevat Duisenbergin mukaan sekä euroalueen kotimaiset tekijät että kansainvälisen talouden elpyminen. Hän korosti nykytilanteessa sekä palkkamaltin että euromaiden budjettitasapainon säilyttämisen tärkeyttä parin seuraavan vuoden aikana.

Talouskasvua tukee myös euroalueen ja muiden suurten teollisuusmaiden rahapolitiikka. Euroalueen korkotaso on historiallisesti alhainen. Yhdysvalloissa keskuspankin ohjauskorko on viime vuoden lukuisen koron laskujen jälkeen alimmalla tasolla vuosikymmeniin. Mikäli rahapolitiikan viive on teorian mukaisesti 12-18 kuukautta, näkyy rahapolitiikan keventäminen kasvussa yhä tuntuvammin tästä keväästä alkaen.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve alkoi keventää rahapolitiikkaa viime vuoden tammikuun alussa, jolloin se laski ohjauskorkonsa 6,50 prosentista 6,0 prosenttiin. FED alensi ohjauskorkoa viime vuonna peräti 11 kertaa. Viimeinen alennus laski ohjauskoron joulukuun 11. päivänä historiallisesti alhaiseksi 1,75 prosentiksi.

Euroopan keskuspankki alensi ohjauskorkoa ensimmäisen kerran toukokuussa, jolloin korko laskettiin 4,75 prosentista 4,50 prosenttiin. Sen jälkeen EKP laski ohjauskorkoa vielä kolmesti. Marraskuun puolivälissä korko laskettiin nykyiselle tasolle 3,25 prosentiksi.

FEDin ja EKP:n ohjauskorkojen lasku käänsi viime vuonna dollarin ja euron ohjauskorkojen korkoeron lähes päälaelleen. Dollarin ohjauskorko oli ennen ensimmäistä koron laskua 1,75 prosenttiyksikköä euroa korkeampi. Vuoden päättyessä dollarin ohjauskorko oli 1,50 prosenttiyksikköä euron ohjauskorkoa alhaisempi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat