Mainos

EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan

Euroopan keskuspankki EKP päätti pitää ohjauskoron 4 prosentissa, koska inflaatio on kiihtynyt entisestään. Päätös vahvisti odotuksia koron pysymisestä nykytasolla ainakin ensi vuoteen asti.

Vaikka talouskasvu hidastuu, etenkin energian ja elintarvikkeiden hinnat nousevat yhä nopeammin. Euroalueen inflaatio nopeutui toukokuussa ennätykselliseen 3,6 prosenttiin.

Markkinakommenteissa ounasteltiin, että tahti voisi kiihtyä jopa 4 prosenttiin ennen nousun taittumista. Useiden ekonomistien mukaan EKP:n seuraava korkoliike voi olla yhtä hyvin koron nosto kuin sen lasku, jos euroalueen hintakehitys pahenee edelleen.

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet varoitti entistä selvemmin sanakääntein inflaatiovaaran kasvusta keskuspankin neuvoston kokouksen jälkeen Frankfurtissa. Hän tiukensi varoitusta selvästi EKP:n neuvoston huhtikuun puolivälin korkokokouksesta.

Inflaatio pysyy Trichet'n mukaan korkeana aiempaa arvioitua pidempään. Euroopan keskuspankki seuraa hänen mukaansa hintakehitystä "tehostetun valppaasti".

Keskuspankki nosti torstaina tuntuvasti arviotaan sekä tämän että ensi vuoden inflaatiosta. Euroalueen hinnat nousevat tuoreen laskelman mukaan tänä vuonna 3,2-3,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,8-3,0 prosenttia.

Lisää inflaatiopaineita voi tulla palkkaratkaisuista sekä hallinnollisten hintojen ja välillisten verojen ennakoitua suuremmasta noususta. Hinnat uhkaavat nousta myös heikosti kilpailluilla aloilla ja erityisesti palveluissa.

Euroalueen kokonaistuotanto kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.