EKP nosti ohjauskoron 4,25 prosenttiin

Euroopan keskuspankki on nostanut rahamarkkinoiden ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä inflaation hidastamiseksi. Korko nostettiin 4,25 prosenttiin. Ohjauskorko säätelee rahan hintaa euroalueella.

Koron nosto oli markkinaodotusten mukainen. Euroalueen inflaatio kiihtyi ennakkotietojen mukaan kesäkuussa 4,00 prosenttiin eli kaksi kertaa EKP:n tavoitetta nopeammaksi.

Pääjohtaja Jean-Claude Trichet sanoi neuvoston kokouksen jälkeen, että keskuspankin rahapolitiikka tukee ohjauskoron noston jälkeen euroalueen keskipitkän ajan hintavakautta.

Trichetin mukaan euroalueen hintavakauteen kohdistuvat uhat ovat voimistuneet ja EKP seuraa "hyvin tarkasti" hintakehitystä, mutta ei sitoudu mihinkään etukäteen.

- Inflaation kiihtymisen uhka on voimistunut viime aikoina. Inflaatio pysyy korkealla myös pidempään kuin vielä pari kuukautta sitten arvioitiin, Trichet sanoo.

Euroalueen talouskasvu on hänen mukaansa hidastumisesta huolimatta kuitenkin kohtalaista ja terveellä pohjalla.

Rahamarkkinat ovat hinnoitelleet korkoihin tänä vuonna toisenkin ohjauskoron korotuksen. Siihen Trichet ei ottanut kantaa, mutta vakuutti, että 320 miljoonaa eurokansalaista voi luottaa EKP:n pitävän tehtävänsä mukaisesti huolta hintavakauden turvaamisesta.

- EKP ei ole kallellaan mihinkään suuntaan, emmekä ole etukäteen sitoutuneet mihinkään toimintalinjaan. Teemme sen mikä on tehtävä hintavakauden turvaamiseksi, sanoi Trichet lehdistötilaisuudessa neuvoston kokouksen jälkeen.

Ero dollariin 2,25 prosenttiyksikköä

EKP:n koron nosto kasvatti euron ja dollarin ohjauskorkojen välisen korkoeron 2,25 prosenttiyksikköön, sillä Yhdysvaltain rahamarkkinoiden ohjauskorko on huhtikuun alusta lähtien ollut 2,00 prosenttia. USA:n kuluttajahintojen nousuvauhti kohosi toukokuussa 4,2 prosenttiin.

Inflaation kiihtyminen on painanut reaaliset ohjauskorot takaisin alkuvuosikymmenen tasolle eli hyvin alhaisiksi. Euroalueen reaalinen ohjauskorko on koron noston jälkeen vain 0,25 prosenttia. Yhdysvaltain reaalinen ohjauskorko on negatiivinen eli -2,20 prosenttia. Yhdysvaltain raha- ja pääomamarkkinoiden kaikki reaalikorot ovat negatiivisia pisintä 30 vuoden korkoa lukuunottamatta.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat