Mainos

EKP:n Trichet viestitti tulevasta ohjauskoron nostosta

Euroopan keskuspankki päätti tänään pitää rahamarkkinoiden ohjauskoron ennallaan 3,25 prosenttina. EKP:n odotetaan kuitenkin joulukuun kokouksessaan nostavan jälleen ohjauskorkoa.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet on viestittänyt EKP:n neuvoston kokouksen jälkeen tänään, että keskuspankki on nostamassa ohjauskorkoa EKP:n neuvoston joulukuun kokouksessa.

Trichet sanoi Frankfurtissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että EKP tulee seuraamaan inflaatiokehitystä "hyvin valppaasti". Markkinoilla ilmaisua pidetään koronnoston ennakointina. Euroalueen rahamarkkinoiden ohjauskoron odotetaan nousevan joulukuussa 3,50 prosenttiin.

EKP päätti tänään pitää rahamarkkinoiden ohjauskoron ennallaan 3,25 prosenttina. Keskuspankki nosti ohjauskorkoa viimeksi lokakuun alussa 0,25 prosenttiyksikköä. EKP aloitti rahapolitiikan kiristämisen viime vuoden joulukuun alussa. Se on nostanut ohjauskorkoa viisi kertaa 25 pisteen askelin.

- Lokakuun kokouksen jälkeen saatu tieto vahvistaa entisestään nostopäätöksen perusteita. Se osoittaa myös, että on erittäin tarpeellista pysyä hyvin valppaana sen varmistamiseksi, että keskipitkän ajan inflaatio-odotukset pysyvät EKP:n hintavakaustavoitteen edellyttämällä tasolla, sanoi Trichet.

Mikäli EKP:n oletukset ja ennusteet euroalueen talouden kehityksestä toteutuvat kuten tähän asti, on rahapolitiikan kiristäminen Trichet'n mukaan perusteltua. Määrätietoinen ja oikein ajoitettu toiminta on todellakin välttämätöntä keskipitkän ajan hintavakauden turvaamiseksi, Trichet huomautti.

EKP:n rahapolitiikka on Trichet'n mukaan edelleen kevyttä. Korot ovat yhä alhaisella tasolla, rahamäärän ja luottojen kasvu jatkuu nopeana ja likviditeetti on miten tahansa mitattuna runsas, totesi Trichet.

Inflaatio pysyy yli 2 prosentin vauhdissa

Euroalueen talouskasvu on Trichet'n mukaan ollut nopeampaa kuin vuosi sitten ennustettiin. Talouden kasvu on ennakkotietojen perusteella jatkunut syksyllä ja työllisyys parantunut. Euromaiden kasvunäkymät ovat Trichet'n mukaan suotuisat.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio hidastui lokakuussa 1,6 prosenttiin. Keskimääräinen inflaatiovauhti pysyy EKP:n arvion mukaan kuitenkin koko tänä ja ilmeisesti myös ensi vuonna hieman yli keskuspankin 2 prosentin tavoitteen, Trichet mainitsi.

- Inflaatio on todennäköisesti vauhdittumassa lähikuukausina ja ensi vuoden alkupuolella. Odotamme inflaatiovauhdin heilahtelun voimistuvan lähiaikoina, totesi Trichet. Riskinä on hänen mukaansa kuitenkin selvästi inflaation kiihtyminen.

Hintavakauteen kohdistuvan uhan muodostaa Trichet'n mukaan myös likviditeetin nopea kasvu. Tuoreimpien tietojen mukaan euroalueen laajan rahamäärän kasvu nopeutui syyskuussa 8,5 prosenttiin.

- Euroalueen raha- ja luottokasvu jatkuu nopeana, mikä heijastaa edelleen alhaista korkotasoa ja talouskasvun vahvistumista, sanoi Trichet. Yrityslainojen kasvu on nopeutunut yli 12 prosenttiin eli nopeimmaksi sitten 1990-luvun alun. Kotitalouksien luototkin kasvavat lähes kymmenen prosentin vauhtia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.