Mainos

EKP:n ohjauskorko yhä ennallaan

Euroopan keskuspankki on päättänyt pitää euroalueen rahamarkkinoiden ohjauskoron ennallaan. EKP:n neuvosto päätti iltapäivällä jättää ohjauskoron ennalleen, 2,0 prosenttiin.

Ohjauskorko on ollut 2,0 prosentissa kesäkuusta lähtien. Korko on nyt alimmillaan lähes 50 vuoteen.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet kertoi kokouksen jälkeen, että EKP:n neuvosto "vetosi voimakkaasti" euroalueen instituutioihin ja hallituksiin vakaus- ja kasvusopimuksen määräysten kunnioittamiseksi. Erityisesti se on Trichetin mukaan tarpeen, kun julkisen talouden alijäämistä tehdään päätöksiä lähiviikkoina. Trichetin mukaan Euroopan unionin komission alijäämämaita koskeva toimintaehdotus "venyttää sääntöjen ja menettelytapojen tulkinnan äärimmilleen".

-Vaakalaudalla on euroalueen julkisen talouden toimintaperiaatteiden uskottavuus ja sen myötä euroalueen talouskasvun mahdollisuudet, Trichet sanoi.

Trichet muistutti, että Maastrichtin sopimuksen asettama kolmen prosentin valtiontalouden alijäämäkatto on koko Euroopan unionin julkisen talouspolitiikan perusta. Tätä ankkuria ei saa asettaa kyseenalaiseksi, sanoi hän.

Pääjohtaja Trichetin mukaan euroalueen inflaatiovauhti ei lähiaikoina vielä laske, mutta keskipitkän ajan inflaationäkymät ovat edelleen suotuisat ja euroalueen talous on kääntymässä kasvuun. Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatiovauhti oli lokakuussa 2,1 prosenttia. Inflaatio pysyi yhtä nopeana kuin syyskuussa ja elokuussa. Trichetin mukaan on todennäköistä, että inflaatio jatkuu yhtä nopeana lähikuukaudet eikä hidastu niin pian kuin kesällä odotettiin.

Euroalueen rahamäärän nopean kasvun synnyttämä ylimääräinen likviditeetti ei Trichetin mukaan nykytilanteessa aiheuta inflaatiopaineita. Jos kasvu jatkuu yhtä nopeana talouskasvun vahvistuessa, voi se synnyttää inflaatiopaineita, hän arveli.

-Maailmantalouden elpyminen on selvästi vauhdittumassa. Euroalueella osoittimet viittaavat yhä vahvemmin kasvun käynnistymiseen. EKP odottaa loppuvuoden tuotanto- ja kysyntätilastojen vahvistavan nousun alkaneen, Trichet totesi.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.