Mainos

EKP:n odotetaan jälleen nostavan ohjauskorkoa

Viimeksi keskuspankki hilasi ohjauskorkoaan ylöspäin elokuussa. Korko on noussut neljä kertaa sitten viime joulukuun, jolloin se oli 2,0 prosentissa.

Euroopan keskuspankin odotetaan huomisessa kokouksessaan nostavan ohjauskorkoaan. Ekonomistit odottavat koron nousevan 0,25 prosenttiyksikköä 3,25 prosenttiin.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan ekonomistipiireissä ei juuri ole erimielisyyttä koronnoususta. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet'kin luonnehti syyskuussa pankin tarkkailevan inflaatiota "hyvin valppaasti", minkä tulkittiin varmistavan tulevan noston.

Markkinoilla keskitytään siihen, miten Trichet päätöstä perustelee. Koska keskuspankin päätökset vaikuttavat muiden muassa euriborkorkojen tasoon, ovat pääjohtajan perustelut tärkeitä myös asuntovelallisille.

EKP yrittää korkopolitiikallaan pitää inflaation 2,0 prosentissa tai sen alapuolella. Vaikka euroinflaatio heikkeni syyskuussa 1,8 prosenttiin, on alamäkeä pidetty lyhytaikaisena. Inflaatiota on hillinnyt lähinnä raakaöljyn halpeneminen ja hintojenkehitystä ennakoiva rahanmäärän kasvu on jatkunut.

Niinpä huomio tulee kiinnittymään pääjohtajan perustelujen sävyyn. Jos Trichet luonnehtii inflaatiota haukkamaisesti, EKP jatkaa rahapolitiikan kiristämistä ainakin loppuvuonna. Toisaalta pääjohtaja voi murehtia Yhdysvaltain talouskasvun hidastumista ja sen vaikutuksia euromaihin, mikä kertoisi nostolinjan hiipumisesta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.