Mainos

EKP:n koronlasku ei vakuuta analyytikkoa

Ohjauskoron lasku ei vakuuta Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichiä. Hänen mukaansa koron laskun merkitystä ei kannata liioitella. Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkonsa historiallisen alas, 0,5 prosenttiin.

– Käytännössä siis EKP haluaa signalisoida edelleen, että he pyrkivät elvyttämään, mutta kyllä tällä käytännön toimena on vähemmän vaikutusta kuin EKP:n koronlaskulla normaaliolosuhteissa. Tällä toimella ei vielä niitä negatiivisia vaikutuksia juurikaan nähdä, mutta ne positiiviset vaikutuksetkin on aika vähissä.

Korkopäätös ei tullut markkinoille yllätyksenä, sillä esimerkiksi uutistoimisto Reutersin haastattelemista analyytikoista yli puolet odotti EKP:n laskevan korkoa.

– Tällä hetkellä ohjauskorko ei ole olennaisin korko, joka määrittelisi markkinakorkoja, eli vaikutus oli aika rajallinen. Tärkeämpi vaikutus tällä oli sillä, että EKP:lla on yhä liikkumavaraa ja mahdollisuutta tehdä lisää tukitoimia, joilla parannetaan talousnäkymiä Euroopassa., kertoo von Gerich.

Ohjauskorko vaikuttaa muun muassa useimpiin asuntolainojen korkoihin. Tällä kertaa asuntovelallisille ohjauskoron laskussa ei ole von Gerichin mukaan suurta merkitystä.

EKP voi elvyttää myös muilla toimenpiteillä muistuttaa von Gerich.

– On puhuttu esimerkiksi lisätuista, joilla voitaisiin helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten lainansaantia. Silläkään ei tosin lyhimpiin markkinakorkoihin ole kovin paljon vaikutusta, mutta talousnäkymiin kyllä. On ollut selkeitä merkkejä nimittäin siitä, että monessa Euroopan maassa pk-yrityksillä on vaikeuksia saada lainaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.