Mainos

EKP:n avajaisjuhlallisuudet Frankfurtissa

Yhteinen valuutta edistää ratkaisevalla tavalla Euroopan poliittista yhdentymistä, todettiin useissa puheissa Euroopan keskuspankin (EKP) avajaisjuhlallisuuksissa Frankfurt am Mainissa tänään.

EKP:n pääjohtaja Wim Duisenberg sanoi myös, että euron käyttöönotto yhdessätoista EU-maassa ensi vuoden alussa on tärkeä merkkipaalu tiellä kohti pysyvää rauhaa, vakautta ja hyvinvointia. Saksan liittokansleri Helmut Kohl oli puheessaan sitä mieltä, että euro on jo nyt todellinen vaihtoehto dollarille. Aasian talouskriisin myötä monet sijoittajat ovat Kohlin mukaan havainneet Euroopan edut ja sijoittaneet rahansa turvallisesti tänne alhaisemmista koroista huolimatta.

-Kansainvälisessä finanssimaailmassa tunnetaan suurta luottamusta yhteiseen eurovaluuttaan - jo vuotta ennen sen käyttöönottoa. Euro tulee käyttöön tilivaluuttana ensi vuoden alusta yhdessätoista Emu-maassa. Varsinaisena valuuttana euroa ryhdytään käyttämään vasta vuonna 2002.

Yksi EKP:n johtokunnan kuudesta jäsenestä on Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen. Pankki toimii Frankfurt am Mainissa, missä piti päämajaansa myös EKP:n edeltäjä, Euroopan rahapoliittinen instituutti (EMI).

Duisenberg varoitti puheessaan tänään, että euro ei ole yleislääke, jonka avulla pystyttäisiin ratkaisemaan joukkotyttömyyden ongelmat. Rahan arvon vakauden säilyttämisen ja EU-maiden kansalaisten luottamuksen voittamisen Duisenberg sanoi olevan EKP:n johdon tärkein tehtävä. -Euro on heidän valuuttansa ja heidän on voitava luottaa siihen, että se säilyttää arvonsa. Liittokansleri Kohl arvioi, että yhdentoista euro-maan joukko kasvaa jo lähivuosina.

EKP:n avajaisjuhlallisuuksiin osallistuivat myös mm. Britannian ja Itävallan pääministeri Tony Blair ja Viktor Klima. EU:n puheenjohtajuus siirtyi heinäkuun alusta Britannialta Itävallalle. Suomesta paikalla olivat toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari (sd.) ja Suomen Pankin uusi pääjohtaja Matti Vanhala.

(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.