EKP:ltä historiallinen koronlasku - asuntovelalliset iloitsevat

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet odottaa Euroopan talouden hidastuvan edelleen. Samalla inflaatio laskee "erittäin, erittäin" alas.

Trichet puhui tiedotustilaisuudessa Frankfurtissa EKP:n päätettyä pudottaa ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä. EKP:n ohjauskorko laski tasan kahteen prosenttiin. Korko on nyt palannut alimmalle tasolleen euron historiassa.

Pääjohtaja sanoi selkeästi, että EKP on valmis laskemaan ohjauskorkoaan hyvinkin alas. EKP päättää korosta seuraavan kerran maaliskuussa, kun uutta tietoa talouden kehityksestä on tullut tarpeeksi. Helmikuun kokous tulee liian pian, Trichet kertoi.

Euroopan ja maailmantalouden hidastuminen vaikutti EKP:n torstaiseen päätökseen, mutta se ei ollut pääjohtajan mukaan ainoa syy laskea korkoa. Inflaatio oli toinen peruste.

Trichet painotti, että EKP:n tavoite on pitää inflaatio lähellä 2 prosenttia. Joulukuussa inflaatio hidastui euroalueella 1,6 prosenttiin, ja EKP:n arvion mukaan kuluttajahintojen nousu hidastuu edelleen.

Ohjauskoron lasku on siten perusteltua myös inflaation kannalta. EKP aikoo nyt kiihdyttää inflaatiota samalla kuin se yrittää potkaista taloutta liikkeelle.

Trichet arvioi, että inflaatio painuu alimmilleen vuoden puolivälissä. Deflaation uhasta eli kuluttajahintojen laskusta hän ei kuitenkaan halunnut puhua. Syksyllä inflaatio saattaa jälleen lähteä nousuun.

Vielä kesällä inflaatio laukkasi pari prosenttiyksikköä EKP:n tavoitteen yläpuolella. Trichet korosti, ettei korkopolitiikassa pidä tuijottaa voimakkaisiin muutoksiin lyhyellä aikavälillä, vaan tavoitteena pitää olla hintavakaus keskipitkällä aikavälillä.

Hän huomautti myös, että euroalueen pitää välttää "likviditeettiansaa". Markkinoilla täytyy olla rahaa tarpeeksi. Syksyllä keskuspankit pumppasivat satoja miljardeja euroja markkinoille pitääkseen finanssijärjestelmän pystyssä.

Muualla alempana

EKP laski nyt ohjauskorkoa neljännen kerran kolmen kuukauden aikana, mutta korko on edelleen selvästi korkeampi kuin muilla suurilla talousalueilla. Yhdysvalloissa korko on painunut jo 0-0,25 prosenttiin. Japanissa ohjauskorko on 0,1 prosenttia.

EKP:n ohjauskorko näyttää suuntaa euribor-koroille, joita käytetään yleisesti asuntolainojen viitekorkona. Euriborien lasku viime aikoina tarkoittaa sitä, että markkinat ennakoivat jo etukäteen ohjauskoron laskun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat