Mainos

EKP: Korot pysyvät alhaisina vielä pitkään

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ennakoi, että euroalueen korot pysyvät alhaisina vielä hyvin pitkään.

Draghi sanoo hollantilaisen De Telegraaf -lehden haastattelussa, että euroalueen talouden elpyminen on vielä hyvin heiveröistä, epätasaista ja haavoittuvaista. Korot eivät nouse, ennen kuin elpyminen on vakaammalla pohjalla.  

- Tukemme pankkien yritysrahoitukselle jatkuu vielä neljä vuotta. Tämä osoittaa, että korot pysyvät alhaisina pitkään, Draghi sanoo.  

Draghi painottaa, ettei EKP näe euroalueella merkkejä deflaatiosta, joka tarkoittaisi, että hinnat laskisivat laajalla rintamalla koko euroalueella ja että taloudet ja yritykset lykkäisivät kulutusta ja investointeja odottaessaan halvempia hintoja.  

Euroalueen inflaatio on nyt selvästi alle EKP:n tavoitteen, joka on lähellä mutta alle kahden prosentin. Nyt hintojen nousu on 0,5 prosentin luokkaa.

Euroalueella pelätään päätymistä Japanin kaltaiseen tilanteeseen, jossa hintojen lasku on aiheuttanut deflaatiokierteen, joka hidastaa kasvua ja saa kulutuksen ja investoinnit hiipumaan.  

Draghi sanoo haastattelussa, että EKP ei tällä haavaa suunnittele uusia toimia euroalueen talouden elvyttämiseksi, vaan keskittyy kesäkuun alussa tehtyjen päätösten toteuttamiseen. Tuolloin EKP laski ohjauskorkonsa historiallisen alas 0,15 prosenttiin ja talletuskorkonsa pankeille -0,1 prosenttiin. Lisäksi EKP tarjoaa pankeille edullista rahoitusta yritysrahoituksen elvyttämiseksi.  

Draghi ei sulkenut pois ajatusta EKP:n lainaosto-ohjelmasta, mutta sanoi, ettei sellaisten toimien aika ole nyt.   

Lisätoimia rahaliiton vahvistamiseksi  

Draghi arvioi myös, että rahaliiton vahvistamiseksi tarvitaan lisätoimia. Hänen mielestään myös talouden rakenneuudistuksia pitäisi ohjata union laajuisesti, samalla tavalla kuin budjetteja.  

- Budjettien kohdalla toimivaltaa on jaettu jäsenmaiden kesken. Sama pitäisi tehdä myös työmarkkinoiden, kilpailukyvyn, byrokratian ja sisämarkkinoita koskevien sopimusten osalta, Draghi maalaili.    

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.