Mainos

EKP-kompromissi ei tyydyttänyt Saksassa

Euroopan keskuspankin pääjohtajan valintatapa nostatti laajaa närkästystä Saksassa. Maan teollisuusliitto sanoi erittäin valitettavaksi, että kiistely pääjohtajasta ratkaistiin "vetelällä kompromissilla".

-Suunniteltu "virkakauden puolitus" herättää epäilyjä keskuspankin paljon mainostetusta itsenäisyydestä, sanoi Saksan teollisuusliiton johtaja Hans-Olaf Henkel.

Saksan osuuspankkien liitto sanoi lausunnossaan, että EU-johtajat eivät olisi voineet huonompaa ratkaisua tehdä kuin kompromissin, jonka mukaan hollantilainen Wim Duisenberg luopuu tehtävästään kesken virkakautensa. Tällainen ratkaisu on osuuspankkien liiton mukaan vastoin Maastrichtin sopimusta ja herättää epäilyjä keskuspankin itsenäisyydestä.

Saksan lehdet arvostelivat liittokansleri Helmut Kohlia, vaikka tämä vakuuttikin Saksan saaneen haluamansa eli Duisenbergin uudeksi pääjohtajaksi.

Saksassa pidetään ensi syksynä liittopäivävaalit, eikä Brysselin viikonvaihteen huippukokouksen uskota parantavan Kohlin johtamien kristillisdemokraattien mahdollisuuksia - joissa ei muutoinkaan ole kehumista tällä haavaa. Kohl tuki voimakkaasti Duisenbergia, jonka on ollut määrä vakuuttaa epäilevät saksalaiset siitä, että eurosta tulee yhtä vahva valuutta kuin D-markasta.

Kiistan laajakantoisin seuraus saattaa olla, että se vahingoittaa Saksan ja Ranskan suhteita. Nimenomaan näiden kahden yhteistyötä on vuosikymmenet pidetty Euroopan yhdistymisen moottorina.

Myös Blairia arvosteltiin

Kohlin lisäksi mainettaan näyttää kolhineen Brysselissä myös Britannian pääministeri Tony Blair. Useat eurooppalaiset johtajat moittivat Britanniaa, EU:n tämänhetkistä puheenjohtajamaata, huonoista valmisteluista Brysselin huippukokouksessa.

Itävallan liittokanslerin Viktor Kliman kerrottiin tokaisseen Blairin valmistautumattomuuteen viitaten, että "minua kokeneemmat kertoivat etteivät ole ikinä nähneet moista". Samoilla linjoilla oli Italian pääministeri Romano Prodi. Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker puolestaan sanoi, että Blair ei ollut antanut muille osanottajille kylliksi tietoja tekeillä olleesta kompromissista.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.