"EKP ei kuuntele, vaikka sille sanoisi kuinka ilmiselvän asian tahansa"

Arvostetun talousblogi Kantoos Economicsin pääkirjoittaja tuohtui Euroopan keskuspankille (EKP) viime viikolla.

Blogistin mukaan viimeinen asia mitä EKP saisi nyt tehdä, on päästää viiden vuoden inflaatio-odotukset tippumaan alle 1,5 prosentin. Juuri näin se kuitenkin viime viikolla teki.

Samaan aikaan pohjainflaatio on alle prosentin ja Euroopan talous kuralla.

Toinen asia mitä keskuspankin ei Kantoosin mielestä kannattaisi tehdä, on ottaa kontolleen hyvin riskaabelia valtionvelkaa ja hyväksyä pankeilta "kyseenalaisia vakuuksia". Kaikki vain siksi, että "poliitikot pelkäävät liiaksi myöntää äänestäjille, että jotkut maat ja pankit ovat yksinkertaisesti konkurssissa".

Kantoosin mielestä koko julkinen keskustelu Euroopassa pyörii liiaksi tämän toisen asian ympärillä. Jos keskuspankkia hirvittää riskipitoisen velan osto eikä se halua sitä ottaa, sen pitäisi tajuta, että aluksi mainittua pitkän ajan inflaatiota ei saisi päästää vajoamaan liian alas.

Velkojen uudelleenjärjestely ja suurempi inflaatio ratkaisut ongelmiin

Kreikka oli käytännössä maksukyvytön jo viime vuoden alussa, siis yli puolitoista vuotta sitten. Maan kustannustaso on noussut euroaikana valtavasti, kun Kreikkaan on virrannut halpaa lainarahaa. Nyt se on euron kanssa umpikujassa, kun valuutan devalvointimahdollisuutta ei ole. Portugalin ja Irlannin tilanne ei ole paljon parempi.

EKP:n tulisikin Kantoosin mielestä pakottaa poliitikot järjestelemään kaikkien kolmen maan velat uudelleen ja pääomittamaan ongelmiin joutuneet pankit.

Espanja ja Italia sen sijaan selviävät nykyisistä ongelmistaan, jos ne saadaan takaisin kasvu-uralle.

Jotta maat voisivat kasvaa, täytyy niiden saada kilpailukykynsä suhteessa Saksaan ja Ranskaan takaisin. Maissa on toteutettava sisäinen devalvaatio. Palkkojen laskeminen on kuitenkin äärimmäisen hankalaa, kivuliasta ja vuosia vievää. Parasta mitä voi toivoa, on että palkat junnaavat ongelmamaissa paikoillaan. Tällöin kriisimaat saisivat kilpailukykynsä takaisin sillä, että Saksassa ja muissa euroalueen vetureissa kustannustaso nousee.

Jos EKP todella haluaa pelastaa euron, sen pitää Kantoosin mukaan tulkita hintavakausperiaatettaan väljemmin ja sallia suurempi inflaatio muutaman vuoden ajan.

EKP on kuitenkin tähän mennessä tehnyt täsmälleen päinvastoin. Ensin se kiristi rahapolitiikkaa aktiivisesti nostamalla ohjauskorkoa pariin otteeseen, ja nyt se kiristää rahapolitiikkaa passiivisesti.

– Ovatko he järjiltään!?, kysyy Kantoos.

– Miksei lehdistö ole raivoissaan? Miksei EKP:n päärakennuksen edustalla ole mielenosoituksia? Koska ihmiset eivät ymmärrä, kuinka elintärkeää rahapolitiikka on tämän kriisin selvittämiseksi.

Ehkä EKP:tä estää vain ylpeys?

Blogistin mielestä yksi toivonkipinä on vielä jäljellä: EKP saattaa tehdä kaiken väärin vain ylpeyden ja kasvojen säilyttämisen takia.

EKP ei ehkä uskalla laskea ohjauskorkoa heti sen nostamisen jälkeen, koska silloin se myöntäisi itsekin keväisten päätösten olleen karmaisevia virheitä. Väistyvän EKP:n pääjohtajan Jean-Claude Trichet'n annetaan todennäköisesti pitää kasvonsa ja hintavakauden säilyttäneen miehen maineensa.

Kantoos kuitenkin kehottaa Trichet'tä miettimään asiaa uudelleen. Hintavakauden säilyttäminen tuskin on kovin suuri meriitti, jos samalla tuli tuhonneeksi koko yhteisvaluutan. Sen sijaan Trichet'n kannattaisi parantaa mainettaan auttamalla Espanjan, Italian, Portugalin, Irlannin ja Kreikan talouksia taas kasvamaan.

Lue myös:

    Uusimmat