Mainos

EKP aloittaa poikkeustoimet rahoituksen turvaamiseksi

Euroopan keskuspankki EKP on aloittanut valtionlainojen ostot välittömästi korkokokouksensa jälkeen, kertovat pankkilähteet.

– Välittäjämme vahvistavat sen, EKP on markkinoilla juuri nyt, sanoi erään suurpankin edustaja.

EKP on ostanut valtionlainoja jo noin 74 miljardin euron arvosta tukeakseen Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia, mutta ohjelma on ollut jäissä maaliskuusta saakka. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet kuitenkin kiisti, että valtioiden joukkolainojen osto-ohjelma olisi keskeytetty. Pankille on tärkeätä, että nyt aloitetut ostot näyttävät jatkolta aiemmille. sillä EKP perusteli ostoja ainutkertaisena poikkeustoimena.

EKP lupaa myös rahoittaa pankkeja aiempaa edullisemmin ehdoin. Operaatio kestää puoli vuotta, ja sen tarkoituksena on rauhoittaa euroalueen rahamarkkinoita, joita myllertävät tällä hetkellä erityisesti Italia ja Espanja.

Myös kassakirstun avaaminen pankkien käyttöön on poikkeuskeino. Sen tarkoitus on varmistaa rahoitusmarkkinoiden toimintakyky. EKP antoi pankeille mahdollisuuden vastaavaan rahoitukseen maailmanlaajuisen finanssikriisin aikana.

Myös EU-komissio pohtii vakausrahaston kasvattamista

EU-komissio vaatii euromaita pohtimaan vakavasti Euroopan vakausvälineiden kasvattamista. Komissio myöntää, että velkaongelma on nyt levinnyt myös isompiin euromaihin.

Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso lähetti tänään EU-johtajille viestin, jossa hän vaatii euromaita miettimään kiireesti Euroopan väliaikaisen rahoitusvakausvälineen ja vakausmekanismin rakenteiden muuttamista. Käytännössä tämä tarkoittaisi vakausvälineiden koon kasvattamista tai niiden toimenkuvan laajentamista.

Useat EU-maat ovat vastustaneet vakausvälineiden koon kasvattamista.

Komissio pyrkii viestillään vakuuttamaan markkinat siitä, että euroalue pystyy hoitamaan velkakriisinsä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.