Mainos

Ekoviikissä taloja lämmitetään aurinkoenergialla

Suomen suurin aurinkolämpöä käyttävä asuinalue valmistui Helsinkiin.

Suomen suurin aurinkoenergiaa hyödyntävä asuinalue on valmistunut Helsinkiin. Helsingin Viikissä sijaitsevalla alueella toimii nyt kahdeksan suurta aurinkolämpöjärjestelmää, joiden avulla lämmitetään lähes puolet 400 asunnon vuosittain tarvitsemasta vedestä. Kaikesta asuntojen tarvitsemasta lämmöstä aurinkopaneelit tuottavat noin 15 prosenttia.

Ekoviikiksi kutsuttu alue on Suomen ensimmäinen kaupunkimainen ekoalue. Hankkeen toteuttajat toivovat Ekoviikin olevan vasta alkusoittoa: Tavoitteena on saada Suomeen sata samantapaista ekoaluetta vuoteen 2010 mennessä.

Ekoviikissä on kokeiltu monia erilaisia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Aurinkolämmön hyödyntäminen on hankkeista suurin, ja se on tullut maksamaan noin 4,7 miljoonaa. Aurinkolämpöprojektin monista rahoittajista merkittävin on EU, joka on maksanut kuluista 36 prosenttia.

Viikissä saa Suomen halvinta aurinkolämpöä

Virallisen tuen ansiosta Ekoviikissä saa tällä hetkellä Suomen halvinta aurinkolämpöä. Lämmitys maksaa asukkaille 25 penniä kilowattitunti. Ilman ulkopuolisia rahoittajia kustannukset olisivat asukkaille kaksinkertaiset.

-Hinta ei vielä ole kovin kilpailukykyinen, koska Helsingissä tavallisesti käytettävä kaukolämpö on halpaa. Tämä on kuitenkin siitä hyvä järjestelmä, ettei sitä tarvitse paljon huoltaa. Alkuinvestoinnin jälkeen menoja on vähän, selittää Heidrun Faninger-Lund aurinkolämpöhanketta koordinoineesta Solprosista.

Aurinkokeräimiä on Ekoviikissä yhteensä 1 248 neliömetriä. Keräimien sisällä kiertää vettä, jonka aurinko lämmittää. Lämpöä ei voi säilöä kovin pitkäksi aikaa, joten talvella aurinkolämpöä ei juuri synny.

Kuumana kesäpäivänä asuntojen lämmöntarve voidaan sen sijaan tyydyttää jopa kokonaan aurinkokeräimien avulla. Keräimet on sijoiteltu asuintalojen ja piharakennusten katoille. Tummat paneelit sulautuvat hyvin alueen maisemaan, ja professori Peter Lund arveleekin, etteivät asukkaat juuri huomaakaan keräimiä.

-Ne ovat kestäviä ja pinnaltaan viileitä, joten niiden päällä voi vaikka kävellä. Sisällä lämpötila on kuitenkin yli sata astetta, kertoo Lund.

Saasteita syntyy Viikissä tavallista vähemmän


Vaikka Viikin aurinkolämpöä hyödyntävä alue on valmis, suurin osa Viikistä on vielä rakentamatta. Ekoalueen on kokonaisuudessaan tarkoitus valmistua vuonna 2010, jolloin alueella olisi tilaa 13 000 asukkaalle. Tällä hetkellä Ekoviikissä asuu noin 3000 ihmistä.

Aurinkolämmön lisäksi Ekoviikissä pyritään säästämään ympäristöä muun muassa käyttämällä asunnoissa tavallista parempaa lämmöneristystä. Vettä säästetään keräämällä sadevesi talteen. Lisäksi asemakaava on suunniteltu niin, että viheralueet levittäytyvät joka tontille. Kaikilla tonteilla voi viljellä ja kompostoida.

Ekoilun hyödyt ovat mittavat. Ekoviikin alue tuottaa noin 40 prosenttia vähemmän ilmansaasteita kuin tavallinen samankokoinen asuinalue Helsingissä. Vettä Ekoviikissä kuluu kolmasosa vähemmän kuin tavallisella alueella.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.