Mainos

Ekonomistit lisäpakotteista: "Uhkana uusi euroalueen taantuma"

Kymmenientuhansien työpaikkojen menetys ja uusi euroalueen taantuma. Näitä ekonomistit pelkäävät. 

Lisäpakotteet tulevat näkymään myös Suomessa. Tästä MTV Uutisten haastattelemat ekonomistit ovat yhtä mieltä. Ja eivätkä niinkään lisäpakotteet yksinään, vaan vastapakotteet ja näiden molempien tuomat välilliset vaikutukset. 

– Kyllä nämä Venäjällä varmasti investointeja hidastavat ja sitä kautta Suomen kone- ja laitevientiä Venäjälle, ja varmasti vaikuttaa myös länsimaissa investointeihin, kun yleinen talouden elpyminen jälleen viipyy ja sitä kautta investointeja lykätään, arvioi Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

– Eurooppa ja Venäjä on kauppasodan kynnyksellä. Pahimmillaan nämä pakotteet ja vastapakotteet aiheuttavat sen, että euroalue painuu taantumaan uudelleen, sanoo S-Pankin päästrategi Vesa Engdahl.

– Tästä tulee koko ajan lisää epävarmuutta kuluttajille, mutta myös investointeja varmasti nyt lykätään entistä enemmän. Tämä hidastaa talouskasvua ja sillä tavalla kaikki nämä välilliset vaikutukset tulevat olemaan isommat kuin suorat talouspakotevaikutukset, pohtii Kangasharju.

– Nyt jos mennään tähän mistä puhutaan, että rahoitusmarkkinoiden toiminta estetään, niin sillä on todella suuria vaikutuksia, paljon suurempia kuin tähän asti. Kun raha ei virtaa rajan yli kumpaakaan suuntaan, vaikeutuu suomalaisten yritysten toiminta Venäjällä ja venäläisten yritysten toiminta Suomessa, arvioi Lauri Uotila Danske Bankista.

Se näkyisi kotimaisessa työllisyydessä.

– Työllisyyteen se iskee välittömästi. Useita tuhansia heti kärkeen ja varmaan kestäessään kymmeniäkintuhansia työpaikkoja menetetään helposti, Uotila jatkaa.

Suomen viennin elpyminen vaarassa

Ekonomistit uskovat, että Venäjä kyllä rokottaa takaisin. Välillisiä vaikutuksia ei ole arvioitu vielä juuri laisinkaan. Ne saattavat olla melkoiset. 

– Pelkään enemmän, kuin näitä pakotteita ja vastapakotteita, sitä mitä välillisiä vaikutuksia tuolta euroalueen puolelta on tulossa meille. Suomi on vientivetoisen talouden elpymisen varassa ja täten tämä vientivetoinen talouden elpyminen voi näin ollen jäädä toteutumatta, arvioi Engdahl. 

Ekonomistit uskovat, että EU:n suunnitteilla olevat lisäpakotteet laajentavat jo olemassa olevia pakotteita. Nykyisin pakotteiden piirissä ovat kaksikäyttötuotteet, aseet, energiateknologia ja rahoitussektori. Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, jotka soveltuvat normaalin siviilikäytön lisäksi sotilaallisiin tarkoituksiin. 

– Esimerkiksi rahoitussektorin osalta odotan, että useampi pankki tulee sanktioiden piiriin. Ehkä myös harkitaan sitä, että pitäisikö Venäjän valtion lainanottoa vaikeuttaa länsimaisilta markkinoilta, sanoo Kangasharju. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.