Mainos

Ekonomistit: Euroerosta seuraava myllytys on pankkikriisiäkin suurempi uhka

Italian päätyminen kansanäänestykseen euroerosta olisi Euroopalle paljon suurempi uhka, kuin Italian pankkikriisi, sanovat ekonomistit. Euroeroäänestystä ei toistaiseksi ole luvassa, mutta se on mahdollinen skenaario.

Jos pankkisotku ei oikene, se voi syödä nykyisen pääministerin Matteo Renzin kannatusta ja vaikuttaa lokakuussa Italiassa pidettävään kansanäänestykseen perustuslain uudistuksesta. Renzi on uhannut erota, jos äänestäjät eivät suostu hänen ajamiinsa uudistuksiin.  

Renzi jälkeen vallankahvaan voisi päästä suosiotaan kasvattanut populistipuolue Viiden tähden liike. Puolue on kannattanut kansanäänestystä Italian eurojäsenyydestä. 

– Pahimmillaan kansa äänestää eurosta lähtemisen puolesta, ja se olisi taloudelle paljon pankkikriisiä isompi uhka, Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen sanoo. 

Samaa sanoo pitkän linjan ekonomisti Roger Wessman.  
Hänestä pelkkä euroero-kansanäänestyksen valmistelu herättäisi markkinoilla enemmän levottomuutta, kuin Britannian brexit-äänestystulos. 

– Se olisi samanlainen kriisi kuin Kreikan kriisi viime kesänä, mutta ero on, että Italia on 10 kertaa suurempi talous kuin Kreikka. 

2:03

Kansanäänestys on monen mutkan takana 

Äänestystä väläytellyttä Viiden tähden liikettä kannatti kesäkuussa 32 prosenttia italialaisista, kun Renzin demokraattipuolueen kannatus oli 30. Kyselyn teki Demos & Pi -tutkimuskeskus.  

Vaikka Renzi eroaisikin syksyllä, Viiden tähden liike tuskin nousisi heti valtaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Marco Siddi

Siddin mukaan välittömiä ennenaikaisia vaaleja todennäköisempi vaihtoehto olisi väliaikainen hallitus. Ja vaikka Viiden tähden liike voittaisi vaalit, mitään takeita kansanäänestyksestä euroerosta ei ole. 

– He sanoivat haluavansa kansanäänestyksen kaksi vuotta sitten, mutta sen jälkeen eivät ole ilmaisseet kantaansa selkeästi. 

Gallupien mukaan italialaiset eivät edes kannata euroeroa. Kesäkuussa 63 prosenttia italialaisista kannatti eurojäsenyyttä ja 32 prosenttia vastusti.  

1:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.