Mainos

Ekonomistit epäilevät investointivarauksen toimivuutta – "Kovin paljon en sen varaan laskisi"

2:09

Talousasiantuntijat epäilevät niin sanotun investointivarauksen toimivuutta. Hallituksessa on pohdittu niin sanottua investointivarausta eli verohelpotusta yrityksille, jotka investoivat Suomeen.

– Kovin paljon en sen varaan laskisi. Vaikutukset riippuvat oleellisesti siitä, millä tavalla se toteutetaan ja tämän takia olisi tärkeää, että se valmistellaan hyvin huolellisesti, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo, että yritysverotus on ollut viime aikoina poukkoilevaa.

– Meillä on ollut erillistä tutkimus- ja tuotekehitysvähennystä, meillä on alennettu yhteisöverotusta ja yritysten investointien suhteen ehkä tärkeintä olisi se, että verotus olisi ennustettavaa eikä niin että jokainen hallitus keksii oman keinonsa, jota kokeilee jonkin aikaa, sanoo Kärkkäinen.

Ekonomistit arviovat, että rahoitusongelmat eivät ole pääesteenä investoinneille. 

Vihriälä nostaa mahdollisena keinona esiin yhteisöveron laskemisen.

– Meillähän on kokemusta yhteisöveron laskemisesta. Sen vaikutuksia epäiltiin alkuvaiheessa. Pelättiin, että se johtaa suuriin veromenetyksiin. Ainakin viime vuoden kokemukset viittaavat siihen, että veromenetykset olivat arvioitua pienempiä ja niin sanotut dynaamiset vaikutukset investointeihin olivat positiiviset, sanoo Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT ja Etla tekevät hallitukselle parhaillaan selvitystä yritysverotuksen vaikutuksesta investointeihin ja rahoitukseen.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julkistetaan ensi viikon perjantaina, ja hallituksen budjettiriihi on ensi kuun vaihteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.