Mainos

Ekonomistien pelko: Minkälaisia veroja talletuksille vielä tulee?

Suomalaisasiantuntijat pitävät Kyproksen tukipaketista saavutettua sopua myönteisenä. Ratkaisuun sisältyvä talletusten kertaluonteinen vero herättää silti kysymyksiä.

– Se, että paketin kokonaissummaa pystyttiin pienentämään ennakoidusta merkitsee, että Kypros voisi selvitä jatkossa veloistaan. Siitä huolimatta Kyproksella on aikamoinen työ pärjätä ilman, että jouduttaisiin tekemään jonkinlainen velkajärjestely myöhemmin, arvioi OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Sekä Heiskanen että Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki muistuttavat, että Kypros on pienehkö sivujuonne eurokriisissä.

Kuoppamäkeä arveluttaa talletuksien vero.

– Se on ymmärrettävä yli sadantuhannen euron talletusten osalta, mutta on aika raju liike, että se tulee alemmillekin. Se koskettaa tavallista kadunmiestä, joka ei ehkä ole osannut tätä odottaa.

Kuoppamäki pelkää, että ratkaisusta tulee ennakkotapaus, joka saa tallettajat muuallakin miettimään, onko talletussuoja kaikenkattava.

– Olisi kiinnostavaa kuulla, aiotaanko talletuksia tulevaisuudessakin verottaa jopa 10 prosentilla, hän pohtii.

Yli 100 000 euron talletuksille tulee noin kymmenen prosentin kertaluonteinen vero ja pienemmille talletuksille vajaan seitsemän prosentin vero. Myös korkotuloja verotetaan.

Talletuksiin kohdistuvilla veroilla valtio kerää noin 6 miljardia.

Itse tukipaketti on kooltaan 10 miljardia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.