Ekonomisti yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta: "Ei hyvä uutinen perinteiselle sopimusmallille"

Fiskaalinen devalvaatio vaihtoehto leikkauksille? 7:54

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen saattaa johtaa fiskaalisen devalvaatioon.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kaatuivat eilen. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että hallitus alkaa heti perjantaina laatia suunnitelmaa vaihtoehtoisista keinoista. Hänen mukaansa tavoitteena on, ettei hallituksen aiemmin kaavailemiin lisäleikkauksiin ja -veronkorotuksiin tarvitsisi turvautua. 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä muistuttaa, että leikkauksille on vaihtoehtoja, kuten politiikassa aina. Hän arvioi, että yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallitus tulee miettimään miten se voi omilla toimillaan vaikuttaa siihen, että talouskehitys olisi parempaa.

– Tässä tulee nyt mieleen niin sanottu fiskaalinen devalvaatio. Toisin sanoen, kun nyt ei pystytty sopimalla parantamaan kilpailukykyä ja alentamaan kustannustasoa, niin sitä voidaan yrittää sillä tavalla, että työnantajien maksuja alennetaan ja sitten toisaalta rahoitetaan arvolisänverolla tai työntekijän eläkemaksuja tai muita maksuja korottamalla, Vihriälä sanoo.

Fiskaalisella devalvaatiolla ei suoraan korvattaisi ehdollisia, noin 1,5 miljardin säästöjä, mutta kaatuneen yhteiskuntasopimuksen tavoitteita se saattaisi saavuttaa.

Fiskaalinen devalvaatio tarkoittaa Vihriälän mukaan käytännössä sitä, että työntekijät maksaisivat yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta. Hän kuitenkin toteaa, että koko prosessissa kysymys on ollut kilpailukyvyn parantamisesta ja se tarkoittaa väistämättä sitä, että työntekijän on tavalla tai toisella tingittävä.

– Kysymys on aina siitä, että työntekijän täytyy tinkiä. Nyt eritavalla.

Yhteiskuntasopimus olisi ollut parempi

Vihriälä sanoo, että yhteiskuntasopimus olisi ollut mahdollista fiskaalista devalvaatiota parempi ratkaisu. Hänen mukaansa työajan pidentäminen ja esimerkiksi lomaan ja arkipyhiin liittyvät kysymykset eivät vaikuta ostovoimaan yhtä paljon kuin fiskaalinen devalvaatio.

– Fiskaalinen devalvaatio kuten mikä tahansa muukin devalvaatio aiheuttaa aina lyhyen aikavälin ongelman sitä kautta, että se heikentää ostovoimaa. 

Vihriälä kertoo olleensa osin yllättynyt siitä, ettei paljon puhuttua yhteiskuntasopimusta saatu aikaan. Hänen mukaansa keväällä oli olemassa käsitys siitä, että Suomen taloudella menee huonosti.

– Tätä taustaa vasten tuntui uskottavalta, että nyt tehdään jotain ja eripuolilla valmiita tehdä erilaisia asioita. Niiden puheiden valossa mitä on kuullut eripuolilta viime viikkojen aikana, tämä (sopimuksen kaatuminen) ei enää ollut yllätys.

Vihriälän mukaan yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ei tiedä hyvää perinteiselle kolmikantasopimusmallille.

– Ei tämä varmasti hyvä uutinen tälle perinteiselle sopimusmallille ole. Kun sopimusta ei syntynyt, on välttämätöntä, että hallitus vetää enemmän prosessia ja silloin kolmikannan rooli kyllä vähenee.

Vesa Vihriälä oli tänään vieraana Huomenta Suomessa. Koko haastattelun voi katsoa täältä.

 

Lue myös:

    Uusimmat