Mainos

Ekonomisti: sähköverkkoyhtiöiden tuottotason nosto perusteeton

Kokenut ekonomisti Roger Wessman pitää perusteettomana sähköverkkoyhtiölle hyväksyttyä roimasti aiempaa korkeampaa tuottotasoa.  

– Energiaviraston arviota kohtuullisesta tuotosta ei voi perustella maailman tai sijoitusympäristön muutoksilla, Wessman sanoi STT:lle   

Wessman ihmetteli tänään blogissaan, miksi Energiavirasto korotti roimasti sähköverkkoyhtiöille sallitun sijoitetun pääoman tuottoa tälle vuodelle, vaikka korot ovat laskeneet.

Energiavirasto arvioi sähköverkkoyhtiöille tälle vuodelle sijoitetun pääoman kohtuulliseksi tuotoksi vajaa kuusi prosenttia, kun viime vuonna se oli reilut kolme prosenttia.   

Tämä korotus selittää pitkälti nyt ilmoitettuja hinnankorotuksia. Korotuksia on perusteltu mittavilla investointitarpeilla.  

– Vaikuttaa, että vanha arvio tuottotasosta on nykyistä järkevämpi, Wessman sanoo.  

Wessmanin mielestä valittu sääntelymalli on huono, ja lisäksi Energiavirasto on vielä muuttanut ehtoja selkeästi sähköverkkoyhtiöiden hyödyksi.  

– On aika tyypillistä, että valvova viranomainen helposti tällaisissa yhteyksissä tulee valvottavien ohjailtavaksi. Tämä on selvästi ollut valvottavien etujen mukaista. Kun valvova viranomainen on ensisijassa tekemisessä valvottavien kanssa, niin nyt se on toiminut oman tuttavapiirinsä eduksi, Wessman sanoo.

 Wessman on entinen Nordean ja Evlin pääekonomisti. Nykyään Wessman on yrittäjä ja konsultti. Hän kertoo, ettei hänellä ole sidoksia sähköverkkobisnekseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.