Mainos

Ekonomisti: Kreikan velkoja ei anneta anteeksi

Vasemmistolainen Syriza-puolue ei saa aikaan Kreikan velkojen anteeksiantoa, jos puolue nousee valtaan alkuvuodesta järjestettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, uskoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Syriza on ilmoittanut haluavansa muutoksia Kreikan tuki- ja lainaohjelmien ehtoihin. Edessä ovat neuvottelut EU:n, EKP:n ja IMF:n kanssa.

– Ehkä siinä tehdään joku sovinto, jossa velkojen hoitamista jollakin tavalla järjestellään. Ikään kuin näyttäisi siltä, että Kreikka hoitaa velkaansa, vaikka todellisuudessa velkataakka on noussut Kreikan maksukyvyn yli, Kuoppamäki pohtii.

Kreikan velkojat eivät hänen mukaansa taivu vielä tässä tilanteessa velkojen antamiseen anteeksi, sillä sen jälkeen muutama muukin maa olisi pyytämässä anteeksiantoa.

– Jos he tekisivät yksipuolisen päätöksen, että he jättävät velkansa hoitamatta, se olisi tietenkin melkoinen sokki, Kuoppamäki sanoo.

Velkojen jättäminen hoitamatta johtaisi hänen mukaansa rangaistuksiin. Sellaisia voisivat olla Kreikan pudottaminen joidenkin EU:n tukiohjelmien ulkopuolelle.

Kuoppamäki ei usko, että Kreikka eroaisi tai se potkittaisiin ulos eurosta. Kreikkalaiset haluavat hänen mukaansa pitää kiinni eurosta, ja muualla ei haluta avata kysymystä, mikä maa on seuraavaksi jonossa.

– Yleensä poliittinen epävarmuus on talouskasvun kannalta haitallista, koska se saa helposti yritykset ja ihmiset lykkäämään suurempia hankintoja ja investointipäätöksiä, Kuoppamäki arvioi.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Kreikassa on jo leikattu kustannustasoa. Kreikan talous on nousemassa pikku hiljaa ylöspäin syvästä kuopasta. Poliittinen epävarmuus on tässä tilanteessa hidaste Kreikan talouden toipumisen kannalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.