Mainos

Ekonomisti: Aasian rooli kasvussa

Suomen Pankin ekonomisti Jouko Rautava uskoo, että Kiinan rooli maailman taloudessa ja maan oman valuutan yuanin rooli tulee kasvamaan.

- Kiinan viranomaiset ovat tehneet selviä päätöksiä ja ottaneet selviä askeleita siihen suuntaan, että yuanin käyttö kansainvälisessä kaupassa tulee kasvamaan, Rautava sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

- Yhdysvalloissa ja osin Euroopassa nähdään, että Kiinan pitäisi päästää valuuttansa vahvistumaan talouden kasvamisen myötä, ja sitä kautta vaikuttaa myös kansainvälisiin epätasapainoihin, eli ulkomaankaupan yli- ja alijäämiin Kiinan ja kauppakumppaneitten välillä.

Kiinan kasvava rooli vaikuttaa jokaiseen, uskoo Rautava. Tämä heijastaa ekonomin mielestä yleisesti Aasian roolin kasvua.

Kiinan uusi Suomen suurlähettiläs Huang Xing myöntää Huomenta Suomessa toivovansa, että Kiinan oma yuan voisi toimia maan ulkomaankaupan valuuttana.

- Valuuttamme ei mielestäni ole vielä valmis kansainväliseen käyttöön. Taloudellisen kehityksen myötä tilanne ehkä muuttuu tulevaisuudessa, Huang kertoo.

Dollarin arvon pelätään laskevan talouskriisin yhteydessä. Tämä vaikuttaisi erityisesti Kiinaan, joka on lainoittanut Yhdysvaltain taloutta lähes biljoonan dollarin edestä.

(MTV3)

Katso Tuomas Forsellin juttu ja ekonomisti Jouko Rautavan haastattelu (Huomenta Suomi 16.10.2009)

Katso ekonomisti Jouko Rautavan haastattelun toinen osa (Huomenta Suomi 16.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.