Mainos

Ekometsätalous työllistää moninkertaisesti

Metsäsektorin työllistävä vaikutus on heikentynyt kaikkialla boreaalisella eli pohjoisella vyöhykkeellä. Säilyneetkin työpaikat ovat yhä kauempana itse metsistä eli asutuskeskuksissa ja jopa ulkomailla. Näin arvioivat Kuusamon kansainväliseen metsäkonferenssiin kokoontuneet tutkijat.

Konferenssin teemana olivat metsien käyttöön ja suojeluun liittyvät sosiaaliset ja taloudelliset kysymykset. Suurteollisuuteen perustuva metsätalous on sanellut ehdot metsien käytölle joka puolella boreaalista vyöhykettä. Komissa ihmiset on jo neuvostoaikana sitoutettu metsäteollisuuden palvelukseen. Nyt suurin osa entisistä metsätyöntekijöistä on työttömiä ja metsät pääosin hakattuja.

Muiden elinkeinojen edellytyksiä taas ei ole ylläpidetty.
-Suomessa koko talous- ja teollisuuspolitiikka on tehty tukemaan pääomavaltaista suurteollisuutta. Monessa muussa Euroopan maassa metsäsektori on pystynyt työllistämään moninkertaisen määrän ihmisiä jalostettuun puumäärään nähden, arvioi metsäntutkimuslaitoksen Ashley Shelby.

Herb Hammond Kanadasta ja Lutz Fähser Saksasta kertoivat omissa puheenvuoroissaan myös parempia uutisia hankkeista, joissa on yhdistetty luonnonläheinen paikallisesti hallittu metsien käyttö paikalliseen puunjalostukseen. Näin on työllistetty 3-10 -kertaa enemmän ihmisiä kaadettua puuta kohti kuin vallitsevassa metsätaloudessa.

Konferensissa tulikin selväksi, että ainoa tapa ylläpitää työllisyyttä metsistä riippuvaisilla alueilla on lisätä paikallista puunjalostusta, kohentaa jalostusastetta ja kehittää puun käyttöä korvaavia elinkeinoja. Luonnonläheinen metsien käyttö ja metsäluonnon suojelu voidaan tutkijoiden mukaan hyvin sovittaa yhteen työllistävän ja hyvinvointia tuovan tuotannon kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.