Mainos

Ekologisuus jää hinnan varjoon arkkukaupoissa

Ekologisuus hiipii hiljalleen hautausmaille, mutta silti suomalaiset tuntuvat arvostavan hautauksessa edullista hintaa enemmän kuin ympäristöystävällisyyttä. Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius kertoo, että suomalaiset eivät osta vainajille esimerkiksi ekologisia arkkuja.

- Kaikkein ekologisin arkku tuhkauksessa on puuarkku, erityisesti vielä tammiarkku, joka on puulajiltaan arvokkain, mutta ihmiset eivät osta ekologisia arkkuja vaan ostavat verhoiltuja ja valitettavasti hinnaltaan halvempia arkkuja.

Vainajien tuhkaus yleistyy hautausmailla. Forsius kertoo, että esimerkiksi Vantaalla kahdenkymmenen viime vuoden aikana tuhkahautauksia on ollut enemmän kuin arkkuhautauksia. Kymmenen viime vuoden aikana myös muualla maassa tuhkahautaus on tullut yleisemmäksi. Tilastojen mukaan jo lähes 40 prosenttia kaikista hautauksista oli viime vuonna tuhkaushautauksia. Tuhkausten osuus lisääntyi viime vuonna reilut kaksi prosenttiyksikköä.

Sukuhautoja käytetään entistä enemmän

Myös krematorioiden määrä on kasvanut ja ne ovat lähempänä ihmisiä, joten kuljetusmatkat ovat lyhentyneet.

Tuhkausten yleistymisen lisääntymiseen on ainakin kaksi syytä. Vanhoja sukuhautoja voidaan käyttää enemmän hyödyksi, sillä yhteen arkkuhautaan voidaan haudata jopa parikymmentä tuhkauurnaa. Tuhkahauta on myös edullisempi seurakunnan kulujen osalta.

- Uskon, että tuhkahautaus tulee jatkossakin lisääntymään. Se on helppo tapa omaisille ja säästää kustannuksia. Jos vielä ajatellaan niin, että hautapaikka voi olla yhdessä ja samassa paikassa, riippumatta paikkakunnasta, jolla henkilö kuolee. Onhan helppo käydä sukuhaudalla, jonne voi haudata kaikki kuin että kaikki suvun jäsenet ovat eri puolille maata haudattuina. Näin hautojen muistaminen ja hoitaminen on helpompaa, Forsius sanoo.

Yleisintä tuhkaushautaus on Helsingissä, jossa tuhkausten osuus on 80 prosenttia. 70 prosentin rajan ovat ylittäneet Espoo, Turku ja Tampere, ja lähellä ovat myös Pori ja Lahti.

Krematoriouuneja on 20 paikkakunnalla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.