Mainos

Ekologisuus ja kierrätys kevään puutarhatrendinä

Ekologisuus näkyy nyt myös kevään puutarhatrendeissä. Kierrätysmateriaalit, raakapuupinnat ja muun muassa havukasvit ovat keskeisesti esillä myös tämän kevään puutarhamessuilla Helsingissä.

- Tulossa se ainakin on. Nuorempi polvi on hyvinkin tietoista, ammattilaiset on siihen jo voimakkaasti herännyt. Peruskuluttaja menee vielä hinta edellä, mutta puutarhassa se on sinänsä ihanaa, että ekologisuus on myös edullista, jotenka sitä kautta se on trendi, suunnitteluhortonomi Tanja Nieminen sanoo.

Nieminen on yhdessä kollegansa kanssa vastannut Oma Piha -messujen yleiskoristelualueen suunnittelusta. Yksi alueista on aistipuutarha, jossa eri materiaaleja ja kasveja voi testata ja aistia.

Kivi- ja hakepintojen ohella alueella on paljon havukasveja. Niiden helppohoitoisuus ja hidaskasvuisuus pitävät puutarhan helpommin hallinnassa.

- Ihmisiä kiinnostaa paljon nämä ikivihreät kasvit. Niiden kautta puutarha on hyvin hallinnassa. Puutarha elää ja muuttuu kokoajan, mikä tämän päivän ihmistä pelottaa vähän, koska ihminen haluaa pitää kaiken hallinnassaan.

Materiaalit uusiokäyttöön

Trash Design -muotoiluyhteisön messuilla esillä olevat rakennelmat ovat esimerkkejä kierrätyksestä. Vähintään jo kertaalleen käytetty laitetaan uuteen muottiin uuden idean myötä.

- Me hyödynnämme kierrossa ollutta, poistettua ja ylijäämätavaraa, joka sitten estää sen, että kaatopaikat ei täyty hyvällä materiaalilla, jota voitaisiin käyttää materiaalina eikä mennä raaka-aineen kautta uudestaan, Trash Designin romumuotoilija Henrik Enbom sanoo.

Kevätmessuilla yhteisöltä esillä ovat World Design Capital -paviljongin rakennusmateriaaleista rakennettu Green Shade -levähdyskatos ja risuilla verhoiltu pergola. Enbom kannustaa myös kaikkia muita kokeilemaan materiaalien uudelleen ideointia.

- Jos kokeilee ja yrittää tehdä jotain ja epäonnistuu niin eihän siinä ole mitään kuin, että jäte on ollut hetkellisesti toisessa olomuodossa. Siitähän voi sitten mahdollisesti syntyä jotain loistavaa, tai jos sitten ei synny, niin sitten pois ja kokeilee uudestaan. Epäonnistumisen pelko on ihan turha. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.