Mainos

Ekokem saa rakentaa Riihimäellä

Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi tänään Ekokemin Riihimäen-laitoksen ympäristöluvan pienin muutoksin. Hallinto-oikeus vahvisti samalla luvan aloittaa työt valituksesta huolimatta.

Ekokemin ympäristö- ja toimenpideluvasta olivat valittaneet Suomen Luonnonsuojeluliitto ja sen Uudenmaan piiri. Niiden mielestä jätevoimala on vastoin pyrkimystä vähentää jätettä ja lisätä kierrätystä.

Hallinto-oikeuden mukaan polttolaitos toteuttaa valittua alueellista ja valtakunnallista jätehuoltojärjestelmää. Arinatekniikka on puolestaan paras käyttökelpoinen ratkaisu.

Ekokem on kiirehtinyt jätevoimalaa siksi, että se korvaa ensi vuoden alusta Riihimäen nykyisen kaukolämpötoimittajan Fortumin - ennen Paloheimon - voimalan. Riihimäen lisäksi laitos lämmittää vastedes 20 vuoden sopimuksella puolet Hyvinkäästä.

Yhdysputkea ja kattilaa rakennetaan ja asennetaan parhaillaan. Testaukset alkavat keväällä ja koekäyttö syksyllä.

Kesähelteillä energia hyödynnetään ensisijaisesti sähkönä.

Sairaalajätteitä ja lietettä

Uusi voimala saa käsitellä enimmillään 150 000 tonnia jätettä vuodessa. Siitä on iso osa lajiteltua yhdyskuntajätettä, jota Ekokemillä saa 15 vuoden sopimuksella alueelliselta Kiertokapula-jäteyhtiöltä. Polttamisen vaihtoehto olisi Hämeenlinnan kaatopaikan kasvattaminen.

Ekokemin ympäristönsuojelupäällikön Hannu Ukkosen mukaan sopimus on niin mittava, että ympäristöväen pelot yhdyskuntajätteen haalimisesta ympäri Etelä-Suomea ovat turhia.

-Pieni osa voi joskus tulla Helsingistä, mutta käytännössä haemme kyllä muita jätteitä.

Ympäristöluvan mukaan Ekokem saa polttaa muun muassa painekyllästettyä puuta, eläimiä, sairaalajätteitä ja puhdistamolietettä.

Maallikosta kuulostaa oudolta, että laitoksessa poltellaan myös vettä. Ukkosen mukaan kyse on eristä, joiden joukkoon on lirahtanut vähän haitta-aineita.

Teollisuusjätteiden osuudeksi on luvassa määritelty enintään 50 000 tonnia vuodessa. Hallinto-oikeus lisäsi lupaan ehdon, että kukin jäteluokka pitää hyväksyttää ympäristökeskuksella ennen ensimmäisen erän polttamista.

Tuhkat rahdataan Poriin

Hallinto-oikeus liitti lupaehtoihin Ekokemin kuvauksen siitä, miten se käsittelee savukaasut. Toimitusjohtaja Esa Tommilan mukaan järjestelmä on Euroopan korkeatasoisin, koska jätevoimalan palamiskaasut ja vesihöyry ohjataan ongelmajätelaitoksen järjestelmään.

Ekokemin laskelman mukaan 150 000 jätetonnin polttamisesta syntyy 30 000 tonnia tuhkaa. Aluksi sitä ajetaan tytäryhtiölle Poriin ja samaan aikaan selvitellään jatkokäyttöä, kuten maanrakennusta.

Ympäristösuojelupäällikkö Ukkonen uskoo tutkimuksen tuovan uusia ratkaisuja lähivuosina, onhan jätteenpoltto kansainvälinen trendi.

Tuhkan puhtauden kannalta olisi oleellista saada ongelmajätteet pois yhdyskuntajätteen joukosta. Siksi Ekokem ja Kiertokapula ovat aloittaneet tiedotuskampanjan ja lajittelukokeilun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.